2023 Otoban Hız Limitleri ve Ceza Sorgulama

Yapılan araştırmalara bakıldığında trafik kazalarının önemli bir kısmında aşırı hız sebebi başı çekerken 2023 otoban hız limitleri ile de değişimler yaşandı. Her ne kadar çok daha gelişmiş yollar yapılmaya devam ediliyor olsa da ölüm ve yaralanmalı kazalarda bitmek bilmiyor. Buna karşın çok daha caydırıcı olması açısından trafik cezalarında önemli bir artış yaşandı. Hali hazırda 2017 yılında ilk kez başlatılan uygulama sayesinde otoban hızlarının kontrol altına alınması da büyük ölçüde sağlandı. 

Araçlara Göre Otoban Hız Limitleri

Otobanlar için var olan hız limitlerinin hesaplamasında matematik algoritmaları kullanılır. Gerek yol durumu, yapısı belirleyici olurken araçların büyüklüklerine göre limitler konulur. Çift yönlü şehirler arasında yollarda motorlu taşıtlar için 90 km hız limiti bulunur. Otoyollarda ise bu sınır 120 km olurken aracın kullanım durumuna göre değişkenlik vardır. Yerleşim yeri içlerinde otoban hız limitleri 50 kilometreye kadar düşer. Minibüslerde ise otobanda 100 km hız limiti var olurken çift yönlü şehirler arası yollarda 80 ve bölünmüş yollarda 90 km’dir. Otobüslerin otoban hızları 100 km olmakla birlikte kamyonetlerde 95, kamyonlarda 90 km hız limiti 2019 yılı içerisinde yeniden düzenlenmiştir. Motorlu bisikletler otobana giremezken motosiklet için 80 km maksimum hız durumu vardır. Tehlikeli madde taşıyan ağır araçlarda da otoyollarda 60 km aşma durumunda cezai işlemler yapılır. Verilen cezalarda hız limitinin ne kadarlık oranda aşıldığı da tutarı belirler. %10, %30 veya %50 üstü oranlarla cezalar katlanarak verilir. Cezaların 15 günlük dilimde ödenmesiyle %25’lik indirimden de yararlanılır.

2023 Otoban Hız Limitleri Cezalarını Sorgula

Var olan ceza durumları çoğu zaman sürücü tarafından bilinmeyebilmektedir. Otomatik olarak EDS veya gişe kaydıyla cezalar alınabilmektedir. Böyle bir durumda ise E-Devlet üzerinden plakaya göre sorgulama yapılabilir. Tebliğ durumundan çok daha hızlı bir şekilde sorgulama yapılabilir. Araçla ilgili bilgilerin yanlış olması veya bir problem bulunması halinde ise itiraz etme hakkı verilir. EGM ya da GİB sayfalarıyla da var olan sorgulamalar yapılarak karşılaştırılabilir. Verilen cezalar aracın hız sınırının hangi oranda aştığıyla paralellik gösterir. Bundan dolayı hız limitinin çok az aşılması ya da çok fazla üstüne çıkılması arasında büyük farklılıklar vardır. 2023 otoban hız limitleri cezaları ödemesini hemen online ortamda yapabilmek de mümkündür. Banka veya PTT şubelerine gitmeye gerek kalmadan resmi kurumların siteleri üzerinden kredi kartıyla ödeme gerçekleştirilir. Ayrıca banka hesabından da “Ödemeler” bölümünden trafik cezaları seçilebilir. İşlemler doğrudan kişi hesabından yapılabilir.

2023 Otoban Cezaları

Telafisi çok güç durumlarla karşılaşılmaması için önemli olan 2023 otoban hız limitleri AB standartlarına göre ayarlanır. Yol incelemeleri, güzergâh süreleri ve uzunlukla kalitesine göre ortaya çıkarılır. Bununla birlikte hız kaynaklı sorunlu durumlarda aracın direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi, bakış açısının korunmaması ve dikkatin dağılması olabilecek olumsuzluklardandır. Hız limitlerine ilişkin cezaların ödenmesinin geciktirilmesi, ertelenmesi faiz durumunu da ortaya çıkarır. Buna ilave olarak muayenesi gelmiş araçların var olan trafik cezalarını ödemek de yükümlülükler arasındadır. Aksi durumda aracın muayene randevusu alabilmesi, işlemlere başlaması söz konusu olmayacaktır. 2023 otoban hız limitleri cezalarının hemen ödenmesiyle problemsiz olarak muayene belgeleri de alınabilir.