Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? Alkol Promil Sınırı Kaç?

Alkollü araç kullanmak trafik kazalarının büyük bir kısmına sebebiyet veriyor. Caydırıcı rolü olan cezalarla alkollü araç kullanma sorununun önüne geçilmeye çalışılıyor. Getirilen trafik alkol sınırı ile ekipler çevirme yaparak promilleri ölçüyor ve buna göre ceza kesiyor. Peki alkollü araç kullanma cezaları neler? Getirilen zamlarla birlikte alkollü araba kullanma cezası 2021 ne kadar oldu? gibi soruların cevabını bu yazımızda sizler için derledik.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Alkollü araç kullanma cezası 2021 itibarıyla gelen zamlarla birlikte; ilk seferde 3.048 TL, ikinci seferde 3.822 TL, 3 ve daha fazlasında ise 6.142,5 TL olarak belirlenmiştir. Alkollü araba kullanma cezası sonucunda alınan ceza puanı ise 2. seferinde 20 olarak belirlendi. Alkollü araba kullanma cezası ilk 15 gün içinde ödenirse %25 indirimli olarak ödenir. İndirimli cezalar ilk sefer için 2,286 TL, ikinci defada 2,866 TL, üçüncü ve daha fazlasında ise 4,607 TL olarak belirlenmiştir.

İlk alkollü araç kullanma cezası 3.048 TL
İlk alkollü araç kullanma cezası 15 günde ödenirse 2,286 TL
İki defa alkollü araç kullanma cezası 3.822 TL
İki defa alkollü araç kullanma cezası 15 günde ödenirse 2,866 TL
Üçüncü ve daha fazla defa alkolü araç kullanma cezası 6.142,5 TL
Üçüncü ve daha fazla defa alkolü araç kullanma cezası 15 günde ödenirse 4,607 TL

Alkollü Araç Kullanma Cezası Sorgulama

Alkollü araba kullanma cezasını e-devlet üzerinden kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Giriş yapıldıktan sonra sistem üzerinde bulunan e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne girerek ’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayarak trafik ceza sorgulaması yapılabilir. Bu yöntemin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de trafik ceza sorgulama yapılabilir. Bunun için gib.gov.tr internet sitesine girerek ’Borç Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısı üzerinden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayarak trafik cezası sorgulaması yapılabilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ödeme 

Alkollü araç kullanma cezası ödemesi gerçekleştirebilmek için cezanın tebliğ edilmesi gerekir. Cezanın sürücüye tebliğ edilmesinin ardından araç sürücüleri anlaşmalı bankalar üzerinden radar cezası ödemesi yapabilirler. Bankaların yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden kredi kartı bilgileri girilerek ödeme gerçekleştirebilir veya PTT şubelerinden nakit olarak ödeme gerçekleştirebilirler.

Alkol Promil Sınırı Kaç?

Hususi araç sürücüleri için trafik alkol sınırı 0.5 promil, ticari araç sürücüleri için 0.2 promil sınırı vardır. Eğer, trafikte alkollü bir şekilde yakalanan sürücünün promil değeri 1’in üzerinde is  kişiye dava açılır ve yargılananlar TCK 179. maddeye göre cezalandırılır.