El Freni Çekik Araba Sürülürse Ne Olur?

El freni, araçlar için çok kolay bir kullanıma sahiptir. El frenini çekerken, cihazın üzerinde bulunan düğmeye basmadan kullanmanız gerekmektedir. Ancak aracınızı hareket ettirirken, üzerindeki düğmeye basarak el freninizi indirmelisiniz. El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusu, burada pek çok kullanıcının merak ettiği soruların başında gelmektedir. Eğer bu düğmeye basarak freni indirmeden aracınızı sürerseniz, ciddi anlamda aracınıza zarar verebilirsiniz. Eğer aracınıza çok fazla zarar vermek istemiyorsanız, aracınızı durduğunuzda çektiğiniz el frenini sonuna kadar çekmeyip, bir ya da iki diş boşluk bırakmanız yararınıza olacaktır.

El frenini aracınızı durduğunuzda ya da park ettiğinizde mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Bu aracın istemsiz bir şekilde kaymasını önleyecektir. El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle kar ve donun olduğu kış mevsimlerinde bu dişlerin hepsinin çekilmesinden ziyade bir ik boşluk bırakmak sizin yararınıza olacaktır. Araçlar park edildiğinde eğer fren çekilmemişse, istemsiz geriye doğru kayabilir. Bu da trafik kazalarına, can ya da mal kayıplarına sebep olabilir. Bunun için el freni kullanmayı mutlaka alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir. Eğer aracı park ettiğiniz yer çok tehlikeli ve kayabilecek bir yerde ise, bütün sorumluluğu el frenine bırakmamanız gerekiyor. Eğer yeniden hareket edecekseniz, aracınızı viteste bırakabilirsiniz. Bu şekilde bütün yük el freninde olmayacaktır.

El Freni Çekik Araba Sürülürse Ne Olur?

El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusuna ayrıntılı bir şekilde cevap verebiliriz. Özellikle bu hatayı yeni başlayanlar daha çok yapmaktadır. El frenini indirmeyi unutup yola çıkmak, aracınıza zarar verecektir. Acemilerin dışında, uzun zamandır araç sürenlerinde dalgınlık sebebiyle bu hatayı yatıkları söylenebilir. El freni çekik araba sürülürse ne olur diyorsanız, eğer freni indirmeden belirli bir yol gittiyseniz, aracınızdan bir süre sonra çok kötü bir oku gelecektir. Bu kokunun dışarıdan geldiğini düşünebilirsiniz. Ancak ne yazık ki bu koku aracınızdan gelecektir. Bunun dışında el freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun maddeler halinde cevabı:

  • El freninizin ömrü kısalacaktır.
  • Balatanın ömrü kısalır.
  • Araçlar bu şekilde çalıştığında daha çok yakıt harcayacaktır.
  • Aracınızın lastikleri aşınır ve bu sebeple de ömrü azalır.
  • Aracınızın ömrü azalır.
  • Aracınızın ciddi bir kontrolden geçmesi gerekebilir.
  • Eğer uzun vadede yola giderseniz ne yazık ki aracınızda yangın çıkabilir. Yukarıdaki kokunun sebebi budur.

El Frenini Çekmediğimi Nasıl Anlarım?

El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını genel olarak bu şekilde verebiliriz. Özellikle yeni sürücüler, el freninin ne kadar önemli olduğunu anlayamamış olabilir. El frenini çekip çekmediğinizi anlayamıyorsanız, size bazı ipuçları verebiliriz. El freninizi indirmeden yola çıkmaya çalışırsanız, aracınız ilerlemekte zorlanacaktır. Gıcırtıya benzer bir ses duyabilirsiniz. Bunun dışında aracınızın gösterge panelinde bu konu ile ilgili bir yarı işareti yanacaktır. Yine de bu şekilde aracınızı hareket ettirmeye başladıysanız, aracınızdan yanık balata kokusu gelecektir. Ve hala bu şekilde gitmeye devam ederseniz, balatalarınızdan duman ve daha sonrasından da yangın çıkacaktır.

Kaç Kilometre Sonra Araçta Sorunlar Başlar?

Aracınızı bu şekilde çalıştırmak çok zor. Ancak sizler yine de çalıştırmaya başladıysanız, aracınız hareket halindeyken, size sürekli uyarı verecektir. 300 kilometrelik mesafeler araçlara çok büyük zararlar vermez. Fakat yine de sistemler ufak da olsa zarar görebilir. Ortalama 10 kilometreden sonra aracınız, yukarıda belirtilen sinyalleri size verecektir.

El Freninin Önemi

El freni araçların sabit kalmasında çok önemli bir yere sahiptir. Yılların sürücüsü de acemi sürücüler de ne yazık ki bu hayatı yapabiliyor. Dalgınlıkla yapılan bu hatalar ne yazık ki, araçların zarar görmesine sebep oluyor. Günümüzde pek çok sürücü trafiğe bu şekilde çıkıyor. Bu sebeple kendinize bir sıralama belirleyebilirsiniz. Örneğin, ilk olarak aracınıza bindiniz, emniyet kemerinizi taktınız, racı çalıştırdınız ve el frenini indirdiniz. Buna benzeyen bir sıralamayı hem aracınızı çalıştırırken hem de durdururken kullanabilirsiniz. Bu şekilde çalışmanız bir süre sonra sizde refleks olacaktır. Bu da dalgınlıkla unutmanız daha az hale gelecektir.