Kaza Tespit Tutanağı Örneği ve Kaza Tutanağı Doldurma

Trafikte yaşanan maddi hasarlı kazaların çok daha hızlı bir şekilde engel teşkil etme durumundan kaldırılması için düzenlenen kaza tespit tutanağı örneği her araçta olmak durumundadır. Oluşan kaza sonrasında her araç sahibi kendi görüşünden kazayı bu şekilde rapor haline getirir. Kazanın oluşma durumu ve ortaya çıkan sorunlarla yaşananlar hızlı bir şekilde kayıt altına alınır. Sigorta şirketleri başvuruları için bazı belgeler istenirken en önemlileri arasında bu gelir. İşlemlerin tamamlanmasının ardından sigorta firması başvurusu gerçekleşir.

Maddi Zararlı Kaza Tespit Tutanağı Örneği Doldurma

Maddi hasarın karşılanması için yapılacak başvuru durumunda poliçe fotokopisi, kaza tespit tutanağı örneği ve sürücülerin ehliyet-ruhsat fotokopileri verilir. Ayrıca var olması halinde kazaya ilişkin fotoğrafların eklenmesi de önemli bir ayrıntıdır. Kaza tespit tutanağında var olan kaza durumuna ilişkin ayrıntılar büyük öneme sahiptir. Bundan dolayı çizilerek anlatım yapılması da istenir. Buna ilave olarak mutlak surette fotoğrafın konulması da olası itirazlarda lehte bir durum olacaktır. Ayrıca kaza tespit tutanağında her iki araca ait bilgilerinde doğru ve eksiksiz olduğundan emin olunmalıdır. Araçların sigorta durumlarına ilişkin bilgiler ayrı ayrı belirtilen yerlere yazılır. Sonrasında diğer tüm bölümlerin doldurulması da gerekir. Ardından ise iki nüsha halinde hazırlanan kaza tespit tutanakları taraflar tarafından imzalanır. Her iki tarafın imzasının olmadığı kaza tutanaklarının hiçbir geçerliliği olmayacaktır. Bundan dolayı süreçlerle ilgili fikir birliği yapılarak doldurulması sağlanmalıdır. Her iki taraf tarafından verilen yazılı beyan niteliği taşıması da önemini gösterir. Maddi hasarlı kazalarda şart olan kaza tespit tutanağı hasar durumlarının ilk andaki resminin çekilmesi açısından da değerlidir.

Kaza Tespit Tutanağı Örneği Sorgulama

Kişiye ait T.C kimlik numarasıyla birlikte plaka kaydından hızlı bir şekilde sorgulama yapılabilmektedir. Var olan sigorta şirketlerinin aktardığı verilere göre de durumlar hakkında son bilgiler alınabilmektedir. Sigorta şirketine belgelerle birlikte iletilen kaza tespit tutanakları hızlıca SBM ortamına gönderilir. Bu sayede elektronik bir şekilde saklaması yapılır. Fotoğrafların eklenmesi ve var olan tüm verilerin girilmesiyle her an olaya karışan kişiler tarafından izlenebilir. Sigorta şirketleri tarafından var olan taraflar arasında kusur değerlendirmesi yapılır. Her iki tarafın kusur oranlarında anlaşması halinde dosya sonuçlanır. Ancak taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık halinin devam etmesiyle “Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na” aktarımı olur. 3 günlük süre sonrasında ise bu komisyon tarafından bir karar verilir. Kaza tespit tutanağı örneği üzerinden olabilecek durumlara ilişkin neler yapılması gerektiğine de bakılabilir.

SBM Kaza Tespit Tutanak İşlemleri

SBM tarafından taraflara bilgilendirmeler hem SMS hem de mail yoluyla yapılabilmektedir. Bununla birlikte ortaya çıkan sonuçlara ilişkin itiraz durumu da olmaktadır. Kaza tespit tutanağı örneği itirazlarında maksimum süre 5 iş günüdür. Bu süre zarfında kişinin dosya sonucuna itiraz ettiğini bildirmesi istenir. Aksi durumda ise var olan sonuçların kabul edildiği sonucu çıkarılmaktadır. Ortaya her an çıkabilecek kazalara ilişkin ise en önemli hususların başında zorunlu trafik sigortası gelir. Araç sahipleri tarafından yaptırılmayan sigortaların tespitiyle çok daha zorlu bir süreç başlatılır. Araç için cezai yaptırımlar var olurken maddi zararların karşılanması da büyük bir külfet olabilmektedir. Trafik sigortası bulunmasıyla zararların tanzim edilmesi çok daha kolay ve hızlı bir şekilde can sıkıntısı olmadan yapılabilir.