Lastik Kontrolü Ne Zaman Yapılmalı?

Lastik kontrolü ne zaman yapılmalı? Bu konu hakkında herkes farklı görüşler sunmaktadır. Lastik yenileme daha doğrusu düzgün çalışan bir lastik sürüşünüzün güvenli olmasını sağlamakla beraber aracınızın verimi, araç yakıt tüketimi gibi birden fazla konu da size yardımcı olmaktadır. Özellikle tasarruf bakımından daha az yakıtı tüketimi, güvenli bir yolculuk ve araç performansı bakımından lastik bakımınıza önem vermeniz gerekmektedir.

Lastiğin havasının az olması lastiğin performansını olumsuz yönde etkileyecektir. Lastiğin havasının az olması durumunda araç yoldayken lastiğe fazla yüklenilmesiyle lastiğin aşınma yaşamasına ve lastik kullanım zamanının azalmasına sebebiyet verebilmektedir. Lastiğin sorunlarının mevcut olması sürüş sırasında kaza yaşamanız durumunu da beraberinde getirecektir. Genel olarak 15 günde bir lastiğinizin durumunuzu kontrol etmeniz size fayda sağlayacaktır. Lastikte dikkat edilmesi gereken durum lastik havasında azalma olduğu halde lastik bunu belli etmeyebilir. Bununla beraber lastikte patlama da çok kolay anlaşılabilir durum değildir. Lastik hava basıncı için aracınızın kullanıcı el kitabından yardım alabilirsiniz. Bazı araçlarda depo kapağında, aracın kapısının iç tarafı gibi yerlerde ön ve arka tekerlek için olması gereken basınç verilebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir başka durum lastiklerde hava basıncı kontrolü lastikler soğukken yapılmasıdır. Çünkü aracınızın kısa bir mesafe bile gittiyse lastiklerde ısınma meydana gelir ve ısıyla beraber basıncın yükselmesine neden olabilmektedir.

Yanlış Basınçta Bulunan Lastiklerin Zararları

Olması gereknden daha az veya daha yüksek basınca sahip lastikler hem hayatınızı hem de bütçenizi zora sokacak durumlar oluşturabilmektedir.

Lastikler olması gerekenden daha az veya daha çok olan basınçlar lastiklerde oldukça aşınma veya zedelenme meydana getirebilmektedir.

En önemli noktalardan biri frenleme durumudur. Lastiklerinizin hatalı basınçları frenleme sırasında mesafenin uzamasına ve hem sizin hem de çevredeki insanların hayatı için tehlikeler meydana getirebilmektedir.

Lastiklerde hatalı basıncın bir diğer etkisi sürüş hassasiyetine olan etkilerinde kendini göstermektedir. Lastikler olumsuz yol tutuşları gösterebilmektedir.

Daha yüksek düzeylerde bir kızaklama hissi lastiklerin hatalı basınçlarında oldukça kendini hissettiren bir başka husus olmak üzere karşımıza çıkmaktadır.

Ve belki de sürücüleri bütçe olarak zorlayan durumu hatalı basınçlarda bulunan lastiklerin daha fazla yakıt kullanımı yapması olabilmektedir.

Araç lastiklerinizi çok fazla şişirmeniz lastiklerinizin basıncının oldukça yüksek olmasına sebebiyet verecektir. Bombeli yollarda lastiğiniz yola olan temas yerini azaltarak lastikte bulunan kavrama özelliğini ve bununla beraber yüzeydeki pürüzlü alanlara olan hassasiyetini azaltacaktır. Bu durum lastiğinize hızlı bir aşınma ve lastiğin ömrünü kısaltma olarak yansıyacaktır.

Bu olayın tam tersi olarak lastiğin şişkinliğinin az olması yani bir diğer deyişle yetersiz basınç lastiğin kenarlarındaki aşınmanın daha fazla olmasına sebebiyet verecektir. Bunun sebebi lastiğin kenarlarında daha fazla sürtünme olayının meydana gelmesinden ötürü yaşanmaktadır. Bu durum aynı zamanda aracınızın dengesine olumsuz etkiler sağlayacak ve sürüş sırasında dengenizi kaybetmenize vesile olabilecektir. Lastik sıcaklığı da buna ek olarak oldukça artmış bir şekilde olacaktır.

Araç bakımının yanında lastikleri de oldukça önemsemeli ve düzenli olarak bakımını yaptırmalı mevsimine göre lastik kullanımına önem vermelisiniz. Buna ilaveten 15 ile 30 gün arasında aracınızın tekerleklerini kontrol etmek sizin yararınıza olacak bir eylemdir.