Muayenesiz Araç Bağlanır Mı?

Trafikte öncelikle araç sahibinin ve daha sonra etraftaki diğer araçların güvenliğinin sağlanması için trafikte bulunan araçların tamamının muayenesi yapılmış olarak trafiğe çıkması zorunludur. Muayenesiz araç ile trafiğe çıkmak sadece ceza açısından yanlış değildir. Bu şekilde seyahat etmek hem sizin hem de sizinle birlikte seyahat eden yolcuların can güvenliğini tehlikeye atar.

Muayenesiz araç cezası ne kadar?

Araç muayenesinin gecikmesi durumunda iki tip ceza vardır: Muayene gecikme cezası ve muayenesiz araç kullanma cezası: Muayene gecikme cezası, muayenenin geciktiği süre ile bağlantılı olarak değişir.

İkincisi ise: Muayenesiz araç ile seyahat edildiği tespit edildiğinde aracın sahibine ceza kesilen cezadır. Son muayene geçerlilik tarihi geçmiş araçlar herhangi bir kontrol esnasında tespit edildikleri taktirde idari para cezasına çarptırılır. Muayenesiz araç kullanma cezası 2023 yılı için  951 TL’dir. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.  

Muayenesiz araç bağlanır mı?

Yukarıda ifade edilen 7 gün içinde araç muayeneye götürülmez ve bu durum tespit edilirse, araç bağlanır ve çekiciyle muayeneye götürülür.  Aracın çekici ile muayeneye götürülmesi durumunda para cezasına ilaveten bir de çekici masrafı ödemek gerekmektedir.

Muayenesiz araçların sorun çıkarabileceğini düşünerek öncelikle kendiniz  ve yanınızda bulunan kişiler, ardından da trafikte seyahat eden araçları dikkate alarak ve trafikteki diğer bireylerin de hayatını önemseyerek rutin olarak görülen araç muayenesini yaptırmak sizin için en basit ve en faydalı tercih olacaktır.

Araç muayene süreleri kaç yıldır?

Araç muayene süreleri araçların sınıflarına göre değişmektedir:

* Hususi ve Resmi Otomobiller için muayene süresi ilk 3 yıl sonunda ve devamında her 2 yılda bir,

Yolcu taşıyan ve otomobil sınıfı dışında kalan diğer arazi taşıtları için ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir,

* Kamyonetler için ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir,

* Yük taşıyan araçlar, ticari araçlar ve otomobil sınıfı dışındaki diğer resmi araçlar için araç sınıfına bakılmaksızın ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir olmak üzere muayene zorunludur.