Ruhsatsız Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Ruhsatsız araç kullanma cezası günümüzde araç sahipleri tarafından çok fazla araştırılmaya devam etmektedir. Araçlarda ruhsatı bulundurmak gerekmektedir. Motorlu olan bütün araçlar, sürüş sırasında aracında ruhsatı bulundurması gerekmektedir. Olası bir polis kontrolünde, istenilen ruhsatı gösterebilmeniz gerekiyor. Eğer aracınızda ruhsat bulunamıyorsa, ruhsatsız araç kullanma cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz. Aynı zamanda sizi durduran ve kontrol eden kuvvetlerin, aracınızı bağlam yetkisi de bulunmaktadır.

Ruhsat Değiştirilir Mi?

Ruhsatın değiştirilip değiştirilmediği de çok fazla merak edilmektedir. Ruhsat değiştirmenin de belirli bir süresi bulunmaktadır. 10 yılda bir ruhsatın değiştirilmesi gerekiyor. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Çok fazla bir masrafı olmayan bu işlemi 10 yılda bir yapabilirsiniz.

Ruhsatsız araç kullanma cezası 2023 yılı için 725  TL olarak ücretlendirilmektedir. Eğer 15 gün içerisinde erken ödemek isterseniz, yüzde 25 oranında indirim alabilirsiniz. İndirim aldığınız zaman da 543,75 TL değerinde indirim kazanabilirsiniz. Aynı zamanda ehliyetinize -10 tutarında ceza puanı yazılır.

Araç Ruhsatı Nedir?

Araç ruhsatının ne olduğu da kullanıcılar tarafından araştırılmaktadır. Araçlarda mutlaka olması gereken belgelerin arasında bulunmaktadır. Aslında bu belge, aracın kimliği olarak ifade edilmektedir. Araç çevirmelerinde de sizin de başınıza gelebilir. Polisler genellikle ehliyet ve ruhsat sormaktadır. Eğer sorulduğu zaman ruhsatınızı çıkartamıyorsanız, ceza yiyebilirsiniz. Ruhsat üzerinde ad, soy ad ve adres bilgileri gibi önemli bilgiler yazmaktadır. Bunların dışında aracın modeli, rengi, tipi, koltuk sayısı gibi teknik bilgiler de bulunmaktadır. Polislerin bu belgeyi sormasındaki en temel amaç, araçların kontrol edilmesidir.

Çeşitli sebeplerden ötürü, araç ruhsatınız kaybolabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey, emniyete başvurmak. Ancak işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ruhsatınızı kaybettiğiniz zaman ayrıca gazeteye de ilan vermeniz gerekecektir.

Ruhsatsız Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenmektedir?

Eğer aracınızda ruhsat yoksa ve trafik cezası yazıldıysa, kısa süre içerisinde cezanızı ödemeniz gerekmektedir. Ceza ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden yapılabilmektedir. İnternet üzerinden yapmış olduğunuz ödemelerde kredi kartınızı ya da bankamatik kartlarını kullanabilirsiniz.

Cezaların ödemesinde taksitli işlemlerin olup olmadığı merak edilmektedir. Cezalarda herhangi bir taksit ödemesi olmadığını belirtmemiz gerekiyor.

Trafik Cezaları Hakkında

Aracınızda eğer ruhsat yoksa bu durumda bir takım cezalar ödemeniz gerekmektedir. Bizler Ruhsatsız araç kullanma cezası konusuna değindikten sonra, güncel olan diğer trafik cezalarına değinmek istiyoruz.

2023 yılında idari para cezaları için %112,9 oranında zam belirlendi. Sizler için diğer trafik cezalarını şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Emniyet kemeri kullanılmadıysa: 436 TL
  • Aracın muayenesi geçmesine rağmen trafiğe çıkmak: 288 TL
  • Trafikteyken telefon ile konuşmak: 951 TL
  • Kırmızı ışıkta durmamak: 951 TL
  • Hız sınırını yüzde 10 ila yüzde 30 arasında aşmak: 951 TL
  • Hız sınırını yüzde 30 ila yüzde 50 arasında aşmak: 1.979 TL
  • Hız sınırını yüzde 50’den fazla aşmak: 4.064 TL
  • Alkol testine itiraz etme cezası: 8.551 TL

Görüldüğü gibi trafik cezaları her geçen yıl artmaya devam etmektedir. Eğer sizler de araç sahibiyseniz ve düzenli olarak trafiğe çıkıyorsanız, bu noktada artık trafik cezalarını bilmeli ve trafik kurallarına uyarak trafiğe çıkmalısınız.

Trafik Cezamı Nerden Öğrenebilirim?

Ruhsatsız araç kullanma cezası aldıysanız, cezanızı öğrenmek ya da görmek isteyebilirsiniz. Trafik cezalarını öğrenebilmek için bir takım bazı yollar bulunmaktadır. Trafik cezanızın zamanında ödemek için, zamanını doğru bilmeniz gerekmektedir. Cezalarınızı öğrenmek için şu noktaları öğrenebilirsiniz:

  • Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sayfasına giriş yaparak, cezanızla ilgili sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • E Devlet üzerinden de trafik cezanızı sorgulayabilirsiniz. Bunun için sürücü belgenize ihtiyacınız olacaktır.

Son olarak mesaj sayesinde de trafik cezanızı öğrenebilirsiniz. Trafik para cezasını öğrenmek için 1189’a mesaj atabilirsiniz.