Yedek Lastik Bulundurmak Zorunlu Mu? Araç Lastiklerinin Önemi

Yedek lastik bulundurmak zorunlu mu sorusu, araç sahiplerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Araçlarda bazı ürünlerin zorunlu olarak bulundurulması gerekmektedir. Bu ürünlerin arasında lastikler de bulunmaktadır. Lastiklerin araçta bulundurulmaması ne yazık ki bir takım cezaları da beraberinde getirmektedir. Bizler de bu noktada yedek lastik bulundurmak zorunlu mu sorusuna cevap verirken, araçta zorunlu olarak bulundurulması gereken eşyalardan bahsetmek istiyoruz.

Araç Lastiklerinin Önemi

Araçlarda lastikler son derece önemlidir. Hem trafiğin hem de araç sahibinin güvenli bir şekilde seyahat etmesine yardımcı olur. Ancak bu durumda araçların doğru bir şekilde tercih edilmesi gerekmektedir. Araca uygun olmayan lastiklerin ne yazık ki ihtiyaçları karşılayamadığını söyleyebiliriz. Çoğu kullanıcı, lastiklerin ne kadar önemli olduğunun bilincinde değil.

Araç Lastikleri Nasıl Seçilir?

Yedek lastik bulundurmak zorunlu mu sorusuna cevap verdikten sonra, lastiklerin nasıl seçildiğine dikkat çekmek istiyoruz. Her şeyden önce lastik seçiminde bu noktada dikkat ederek, yola çıkmak gerekiyor:

  • Güvenlik: Araç lastiklerinin güvenli olması gerekiyor. Lastiklerin hemen hemen her koşula uyum sağlayarak, araç sahibini zor durumda bırakmaması gerekmektedir. Ancak kaliteli lastikler zor durumda fark edilir. Lastiklerinizin hazır olduğunu anlamak için, doğru ürünü tercih etmeniz gerekiyor. Kötü yollarda zorlanmayan ve aşınmayan lastiklerinizi yanınızdan ayırmamanız gerekiyor.
  • Değer: Araç lastiklerinin uzun ömürlü olması gerekmektedir. Uzun ömürlü olmayan araç lastikleri ne yazık ki sizleri sadece maddi olarak sıkıntıya sokmaz. Yol boyunca güvenliksiz ve kalitesiz bir yolculuk geçirmenize sebep olabilir. Lastiklerinizi tercih ederken, fiyattan ziyade kalite durumunu göz önünde bulundurursanız, ayrı bir sorunla karşılaşmayacaksınız.
  • Lastikleri mevsimine göre kullanın: Sizin de bildiğiniz gibi hem kış hem de yaz lastikleri bulunmaktadır. Bu lastiklere göre araçların mevsiminden verim alabilirsiniz. Araç lastiklerinin doğru mevsimde kullanılması, aracınızdan ve lastiklerinizden daha çok verim almanız yardımcı olacaktır.

Lastik alınırken ne yazık ki fiyat unsuru daha ön planda olmaktadır. Aynı zamanda kullanıcılar lastik alırken, sadece kış ya da yaz lastiği alırlar. Bunlar da ne yazık ki bazı sorunlara sebep olabilir. Araçların yaz lastiklerini kışın kullanırsanız, buzlanma ve don gibi durumlarda güvenli bir şekilde yola çıkamazsınız. Eğer kış lastiklerini de yazın kullanırsanız, bu durumda lastikleriniz aşınmasına sebep olabilirsiniz. Her mevsime özel olarak üretilen yaz ve kış lastikleri, mevsimlerine göre kullanılmalıdır. Bu da yedek lastik bulundurmak zorunlu mu sorusuna farklı bir açıdan bakmanıza yardımcı olmaktadır.

Neden Araç Lastik Seçimine Önem Vermeliyim?

Yedek lastik bulundurmak zorunlu mu sorusuna net olarak “evet” cevabını verdikten sonra, lastik seçinin neden bu kadar önemli olduğuna değinmek istiyoruz. Her şeyden önce doğru lastik tercih ederseniz, aracınızdan yüksek verim alabilirsiniz. Lastiğinizin hava basıncını kontrol ederek, araçlarınızdan daha yüksek verim elde edebilirsiniz. Lastiğinizin ömrü uzun olduğu için sürekli olarak lastik almak durumunda kalmayacaksınız. Bu da maddi anlamda sizleri zorlamayacak bu durumu dikkate almanız gerekmektedir.

Doğru lastik tercih ederseniz, lastiğiniz sayesinde yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz. Yetersiz olarak hava alan lastikler, yakıtın fazla tüketilmesine sebep olabilmektedir. Yetersiz olarak hava verilen lastiklerin yuvarlanması daha fazla olacaktır. Fazla yuvarlanan lastikler de motorunuzun daha fazla çalışmasına sebep olacaktır. Bu da yakıt tüketimi ile doğrudan alakalıdır.

Yedek Lastik Hakkında

Aracınıza ne kadar iyi lastik tercih ederseniz edin, ne kadar iyi kullanırsanız kullanın ne yazık ki çeşitli sebeplerden dolayı, lastiğiniz zarar görebilir. Bu durumda aracınızda her zaman en az yedek 1 lastik bulundurmanız gerekmektedir. Araçlarınızdaki yedek lastik sizi her durumda kurtaracaktır.

Lastiğinizde ya da jantınızda herhangi bir arıza meydana gelirse, hemen bir uzmandan destek almanız gerekmektedir.  Görüldüğü üzere lastikler ciddiye alınması gereken konuların başında bulunuyor. Uzun ya da kısa yola çıktığınızda bile lastiklerinizi kontrol etmelisiniz.