Araç Klima Arızası Sebepleri Nelerdir?

Yaz mevsimi kış mevsimi fark etmeksizin araç sahiplerinin rahat ve konforlu bir sürüş zamanı geçirmesini sağlayan araçların olmazsa olmazı olarak görülen araç klimaları, oto elektrik sistemine bağlı olan bir parçadır. Araçlar artın hayatımızda büyük yer edinmiş, çoğu insan için neredeyse bir evlat olarak görülmektedir. Fakat araç bakımının yapılması gereken yerlerin yapılmaması bize sorun olarak dönebilmektedir. Özellikle sıcak yaz günlerinde araç içerisinde size temiz ve ferah bir hava atmosferi sunan araç klimaları; kış gibi soğuk mevsimlerde ise aracın içinde size sıcak ve rahat bir ortam sunabilmektedir. Ve bu klimaların düzenli yapılmayan ve önemsenmeyen bakımları zaman içinde sizin için rahatsız durumlar oluşturarak klimanızın bozulmasına sebebiyet verebilmektedir. İşte tam burada ‘araç klima arızası sebepleri nelerdir?’ sorusu gündeme gelmektedir. ‘Araç klima arızası sebepleri nelerdir?’ Gelin birlikte inceleyelim.

Araç Klimasında Eksilme ve Bitme Durumu

Araç kliması arızası sebepleri nelerdir? sorusunun cevabı olarak, araç kliması gazında eksilme veya gazın bitme durumunu ilk olarak ele alabiliriz. En sık karşılaşılan araç klima arızası sebeplerinden biri klimanın çalışır durumunda olması fakat ortamı soğutmaması olarak bilinmektedir. Bu durumda yani aracın kliması çalışır haldeyken araç içini soğutmuyorsa, araç sahibinin göz önünde bulundurması gereken durum klimanın gazının azalmış hatta bitmiş olabileceğidir. Normal koşullarda araç kliması içindeki gazda herhangi bir azalma veya bitme durumunun olmaması gerekmektedir. Yani araç klimanızdaki gazın bitmesi veya azalması direkt olarak bir sorun teşkil etmektedir.  Klima içindeki gazın bitip bitmediğini anlamak için kullanılan yöntemler bulunmaktadır. Klima içindeki gazının üstüne gaz ekleme ile ya da klimanın içindeki gazın tamamen boşaltılarak yeniden gaz dolumuyla bu işlem yapılabilmektedir. Bunlardan biri diyagnostik denilen bir araç kullanılarak arızaya tespitidir. Burada önerimiz teknik servise götürerek uzman kişiler tarafından arızaya bakmalarını istemeniz olacaktır.

Klima Kompresör Etkisi

Araç klimanızın kompresör rölesinde oluşan hasar, araç klimanızın açık olarak kalmasına sebep olmuş olabilir ya da klimanızın açma kapama tuşunda oluşan herhangi bir aksaklık hasar meydana gelmiş olabilir. Kompresörün çalışmadığını gözlemlediyseniz kompresörün gazı azalmış veya bitmiş durumda olabilir.

Radyatör sistemi, motordan iletimi sağlanan sıcak su alımı ve soğuk suyun devredilmesinde görev almaktadır. Radyatörünüzde oluşması mümkün olan bir hasar ya da tıkanma bu devir işleminin gerçekleşmesini engelleyecektir. Bu nedenle tıkanmaları ve buna bağlı olarak oluşabilecek arızaları önlemek için radyatörünüzü düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir.

Kışları klimanın çok fazla kullanılmaması göz önünde bulundurulduğunda klimadaki yağ sirkülasyonu çok fazla olmaz ve sızdırmazlık azalarak klima gazının azalmasına sebep olacaktır. Kıştan bahar aylarına geçerken klimanın gaz durumunu kontrol ettirmek gerekebilmektedir

Klimanınızın eğer havayı üflediğini ve bu havanın yetersiz olduğunu hissederseniz bu sorunun kaynağı polen filtresi olabilmektedir. Yani eğer polen filtresinin uzun zamandır bakımı yapılmadıysa polen filtresi oldukça kirlenmiş hatta dolmuş olabilir. Polen filtresinin kirlenmesi aracınızın klimasından verim almanızı zorlaştıracaktır. Çözüm yöntemi olarak polen filtresini temizleyebilir ya da polen filtresini değiştirebilirsiniz.

Klima peteğine böceklerin girmesi ve orda kalması da klimanın veriminde düşüşe sebebiyet verecektir.