Araçta Yangın Tüpü Bulundurmama Cezası

Araçta yangın tüpü bulundurmama cezası da araç sürücüleri tarafından çok fazla araştırılmaktadır. Sürücülerin araçlarında bulundurması gereken bazı araçların olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada eğer aracınızda yangın tüpü yoksa bir takım cezalar ödemeniz gerekecektir. Bizler de araçta yangın tüpü konusunda gerekli bütün bilgileri sizlere aktaracağız.

Araç Yangın Tüpü Hakkında

Her şeyden önce araçlarınızda yangın tüpünün olması gerekmektedir. Aracınız seyir halindeyken, trafik çevirmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu noktada polisler, aracınızı detaylı bir şekilde kontrol edecektir. Kontrol ettiği zaman, aracınızda yangın tüpünün olması gerekmektedir.

Araçta Zorunlu Olarak Olması Gereken Eşyalar Nelerdir?

Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre araçlarda olması gereken bazı eşyalar bulunmaktadır. Bu eşyalar yönetmeliğin çerçevesinde belirlenmiştir. Zorunlu olan gereçler arasında yangın tüpleri bulunmaktadır. Peki, araçlarda kaç tane yangın tüpünün olması gerekmektedir? Bizler Araçta yangın tüpü bulundurmama cezası konusuna değindikten sonra yangın tüpünün sayısına ve özelliklerin değinmek istiyoruz.

  • Eğer araçta tehlikeli madde taşınıyorsa, bu durumda araçlarda en az 2 adet yangın tüpünün bulundurulması gerekmektedir.
  • Otobüslerde ise doldurma kapasitelerine göre yangın tüpünün bulundurulması gerekmektedir. Yolcu sayısı 26’ya ulaşırsa, bu durumda 2 adet yangın tüpünün olması gerekmektedir.
  • 12 tonu geçen çekiç ve kamyonlarda ise 1 ya da 2 yangın tüpünün olması gerekmektedir.
  • Kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda da kuru toz yangın söndürme tüpünün olması gerekmektedir.

Araçlarda Zorunlu Olarak Bulundurulması Gerekenler

Araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken bazı eşyalar bulunmaktadır. Bu eşyalar bulundurulmadığı durumlarda, Karayolları Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu yönetmeliğe göre ceza ödemeniz gerekmektedir. İşte genel olarak araçlarda bulundurulması gereken zorunlu eşyalar:

  • Stepne
  • Kriko
  • Reflektör
  • Bijon anahtarı
  • Yangın tüpü
  • Dış ışık için yedek ampul (bir tane)
  • Pense
  • Karlı ve buzlu havalar için patinaj zinciri
  • Çekme halatı
  • El feneri
  • Seyyar lamba
  • Emniyet kemeri
  • İç aydınlatma ışığı gibi bir takım cihazların araçlarda bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda taşımacılık yapan araçların da her türlü bu cihazları taşıması gerekmektedir.

Araçta yangın tüpü bulundurmama cezası konusunu da bu şekilde açıklayabilirsiniz. Araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken cihazları bulundurmadığınızda her yıl ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz. Cezalar her yıl belirli bir miktar artış göstermektedir.

Araçta yangın tüpü bulundurmama cezası dışında araçlarınızı düzenli olarak soktuğunuz muayeneden de geçemeyeceğinizi belirtmek istiyoruz. Muayene her 2 yılda bir düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Araçların TUVTRÜK istasyonlarına muayene gitmesi gerekmektedir. Araçların muayeneden geçebilmeleri için de mutlaka gerekli şartları taşımış olması gerekmektedir. Araç muayenelerine yeni kusurlar eklendi. Buna göre araçta yangın söndürme cihazı yoksa, aracınız muayeneden geçemeyecektir. Bu sebeple yangın tüpünün aracınızın özelliklerine göre, aracınızda olması gerekmektedir.

Araçlarda Yangın Tüplerinin Önemi

Araçta yangın tüpü bulundurmama cezası konusunun dışında, yangın tüplerinin öneminden bahsetmek istiyoruz. Araçlarda düzenli olarak yangın tüplerin bulunup bulunmadığına dair kontroller yapılmaktadır. Aracınızda yangın tüpü yoksa, trafik cezası ödemeniz gerekmektedir. Zorunlu olarak bulunması gereken cihazlar bulundurulmazsa bu durumda ödemeniz gereken ceza miktarında her geçen gün artış gösterilmektedir.

Meydana gelebilecek her türlü yangında etkili olarak kullanılan söndürücü aparatların başında yangın tüpleri gelmektedir. Yangın hayatımızın hemen hemen her anında meydana gelebilmektedir. Yangına karşı gerekli önlemleri aldığımız zaman çok da korkmamıza gerek olmayacaktır. Özellikle araçlarda meydana gelebilecek yangınlarda, eğer yangın tüpü varsa, kısa süre içerisinde yangına müdahale edilebilmektedir.

Araçlardaki yangın tüpleri, aracın riskine göre belirlenmektedir. Yangın tüpünün risk durumuna göre belirlenmesi son derece önemli bir konudur. Aslında bu durumda bu tüplerin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu bizlere göstermektedir. Uzun zamandır araçta bulunan yangın tüplerinin de belirli aralıklarda kontrollerden geçirilmesi ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerekmektedir.