Araçlarda Lastik Basıncı Ne Kadar Olmalı?

Araçların yolda kazasız ve sıkıntısız bir şekilde ilerlemesi trafik sağlığı açısından son derece önemli. Bunun için trafik kurallarına uymamız gerekiyor. Ancak aynı zamanda araçlarda lastik basıncı doğru ölçülerde olması gerekmektedir. Ortalama 15 ila 30 gün aralığında araçların basınçlarının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Lastiğiniz ne kadar ideal basınçta olursa olsun, aldığı her yolda ortalama 0,69 değerinde bir basınç kaybı yaşar. Bunun büyük sıkıntılara sebebiyet vermemesi için düzenli olarak kontrol edilmesi ve lastik basıncının lastik türüne göre sabit tutması gerekmektedir.

Eğer aracın lastik basıncı, olması gerektiği gibi değilse, virajlarda, yokuşlarda ve fen – yakıt gibi durumlarda istediğiniz gibi performans göstermez. Eğer aracınızda performans düşüklüğü yaşıyorsanız, bu noktada her yol üzerinde olan bir benzin istasyonuna girerek durumu kontrol altına alabilirsiniz. Benzin istasyonlarında hava basıncını kontrol edebilirsiniz. Ancak işleminizi garanti altına almak istiyorsanız, düzenli aralıklarda lastikçiye gidebilirsiniz. Lastikçilerde düzenli hava basıncını ölçtürebilirsiniz.

Araçlarda Lastik Basıncı Düşük Olursa Ne Olur?

Araçlarda lastik basıncı düşük olursa ne yazık ki aracınızdan yüksek verim elde edemezsiniz. Lastik basıncını kolay bir şekilde ölçtürebilir, sabit bir şekilde tutabilirsiniz. Aracın lastik basıncı düşük olursa, kaza yapma ihtimaliniz bile artar. Kaza ihtimalinizi düşürmek ve daha sağlıklı bir yolculuk yapmak için araçlarda lastik basıncı konusunu ciddiye almanız gerekmektedir.

Araçlarda Lastik Basıncı Nerelerde Ölçülebilir?

Araçlarda lastik basıncı yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk olarak benzin istasyonlarında ölçtürülebilir. Her benzin istasyonunda aracınızın lastiğini kontrol edebileceğiniz hava mekânları bulunmaktadır. Bunun dışında ayriyeten size en yakın lastikçilerde de gerekli bilgiyi alabilir, lastik basıncınızın durumunu öğrenebilirsiniz. Peki, aracınızın ne kadar basıncının olması gerektiğini biliyor musunuz?

Araçların Lastik Basıncı Ne Kadar Olmalıdır?

Araçlarda lastik basıncı doğru ölçülerde olması gerekmektedir. Bizler, lastik ebadına göre aracınızın lastik basıncını size belirtiyoruz:

175/65 R14 ebadındaki lastik: Ön 2,31 – Arka 1,8

195/50 R15 ebadındaki lastik: Ön 2,1 – Arka 1,8

195/45 R16 ebadındaki lastik: Ön 2,2 – Arka 1,8

205/40 R17 ebadındaki lastik: Ön: 2,2 – Arka 1,8

195/60 R15 ebadındaki lastik: Ön: 2,1 – Arka 2,1 şeklinde olmalıdır. Ancak bu belirttiğimiz basınçlar normal yükte olan lastikler için geçerlidir.

Bütün Lastiklerin Basıncı Aynı Mı Olmalıdır?

Araç lastik basınçlarına dikkat eden kişiler, bütün lastiklerin aynı olup olmadığını merak etmektedirler. Lastik basınçlar, araçların yük durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Yük dışında dikkat edilmesi gereken bazı faktörler de bulunmaktadır, ancak sizler yük durumunu basınç için baz alabilirsiniz. Önden çekiçli olan arabaların yük dağılımı öne göre daha fazladır. Bu sebeple öndeki hava basıncının arkaya göre daha fazla olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse BMW ve Mercedes gibi arabalar önden çekiçlidir. Bu tür araçlarınız varsa, basınçlarını buna göre ayarlayabilirsiniz.

Arkadan itişli arabalarda ön ve arka lastik basınçları hemen hemen birbirine çok yakındır. Ancak ön lastikler, arkaya göre biraz daha fazla olmalıdır.

Düşük Lastik Basıncı Olursa Ne Olur?

Araçların lastik basıncının doğru orantılı olması gerekmektedir. Araç lastiklerinin doğru basınçta olması hem güvenliğiniz hem de sağlıklı bir trafik deneyiminiz için araç lastik basıncınızın ölçüsünde olması gerekmektedir. Bunun dışında düşük bir lastik basıncının size sağlayabileceği zararları şu şekilde ifade edebiliriz:

  • Yol tutuş kabiliyetiniz azalacaktır.
  • Direksiyon hâkimiyetiniz azalacaktır.
  • Islak zeminde fren mesafeniz azalacaktır.
  • Lastikler çok fazla ısınacağı için, patlama riski ortaya çıkacaktır.

Görüldüğü gibi düşük lastik basıncı ne yazık ki ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. bu sebeple, lastik türünüze uygun basıncın olması, sağlıklı ve kazasız bir yol deneyimi için oldukça önemli olacaktır.

Buna bağlı olarak lastik basıncı çok fazla olursa da lastiklerde aşınma meydana gelecektir. Bu da lastik ömrünün hızlı bir şekilde azalmasına sebep olacaktır.