Araç Hasar Kaydı Öğrenme ve Sorgulama

Özellikle ikinci el araç alımları sırasında araç hasar kaydı oldukça mühim bir meseledir. Satış durumlarında kişinin söylediklerinin doğru olup olmadığının bilinmesiyle tereddütsüz bir şekilde işlemler başlatılır. Şüpheye yer bırakmayacak şekilde satın alma durumlarına geçilebilir. Çoğunlukla bilinmeyen araç hasar durumlarının sonradan öğrenilmesi ise telafisi çok zor durumları da beraberinde getirebilmektedir. Bundan dolayı ikinci el araçları satın almadan önce mutlaka araç hasar kaydına baktırılması önerilir. Araçların hasar kayıt durumlarına ilişkin farklı yöntemler kullanılabilir. Bunların başında E-Devlet üzerinden kişinin üzerine kayıtlı aracın durumuna bakma gelir.

SMS Göndererek Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç satın almadan önce 5664’e atılacak tek bir SMS ile de araç hasar kaydı alınabilmektedir. Hali hazırda ücret karşılığında Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom operatörlerinin tamamından işlemler başlatılabilir. Operatör farkı olmaksızın ücretlendirme aynıdır. Bununla birlikte 8 farklı kriterle araç bilgisi alınır. Her bir sorgulama işlemi için ücretlendirme yapılır. Hasar geçmişi sorgulama yapılabileceği gibi araç detay bilgisi sorgulama işlemi de sağlanır. Tutanak bilgilerinin sorgulanması ya da değişen parça durumunun sorgulanması da yine SMS gönderimiyle yapılabilmektedir. Ayrıca poliçe bilgisi, mağdur bilgisi öğrenilebilir. Ekspertiz raporuna sahip tüm araçların kayıtları var olurken kısa zaman diliminde gerekli bilgilendirme mesajları gönderilir. Bu sayede aracın satış işlemlerini yapmadan da detaylı bir bilgi sahibi olunur. Çoğunlukla araç satışlarının yapıldığı internet ortamında da birçok bilginin yanlış olabileceği unutulmamalıdır. İki ya da daha fazla kazaya karışan araçların dahi bilgilerinde kazasız yazılabildiği bilinmektedir. Bundan ötürü her ihtimale karşı bu şekilde araç hasar kaydı ile ilgili durumuna bakılması büyük bir olanak kazandırır.

Araç Hasar Kaydı İşlemleri

Ortaya çıkabilecek kaza durumlarında oluşturulan kaza tespit tutanakları doğrudan sistem içine gönderilir. Sigorta şirketleri üzerinden SBM bilgilendirmeleri olmaktadır. Resmî web sitesi üzerinden araçla ilgili tüm kaza tutanaklarının elde edilmesi de bu şekilde gerçekleştirilebilir. Bu sayede var olan tüm verilerle aracın son halinin ne durumda olduğu anlaşılabilir. Araç hasar kaydı öğrenme işlemlerinde 5664 için KTT yazılması ise kaza tutanak sonuçlarının görüntülenmesini sağlar. Trafik Poliçe Sorgulaması yapılarak da ilgili aracın kaza sonuçlarının ve hasar kaydının bilgisi alınabilir. Sigorta Bilgi Merkezi olarak faaliyetlerini sürdüren sistemden belirli hizmet bedelleri sonrasında gerekli veri alımı yapılmaktadır. Tüm sigorta şirketlerinin bilgilendirme yapmasının zorunlu olması da var olan sonuçların net bir şekilde alınmasını sağlar. Herhangi bir eksik bilgi ya da hatalı durum olmasının önüne bu şekilde geçilebilir.

Araç Hasar Kaydına İtiraz Etme

Plaka sorgulama kısmından yalnızca plaka bilgisiyle işlemler başlatılabilir. Şasi numarası bilgisi kullanarak da sorgulamaya izin verilir. Araç hasar kaydı için işlemlerin bu şekilde yapımı her zaman için mümkündür. Hali hazırda aracın herhangi bir hasar durumu bulunmuyorsa yıl içerisinde yenilenecek trafik sigortasında indirim hakkı elde edilir. Kasko yenilemelerinde olduğu gibi trafik sigortalarında da belirli bir hak ediş bulunmaktadır. Hasarsızlık indirimi yıllık olarak yenilenerek artar. Hasar durumlarına karşı ise itiraz edilerek silme hakkı vardır. Gerçek olmayan hasar kayıtlarının sistemde görülmesi durumunda hemen bilgilerin girilmesiyle itiraz durumu oluşturulabilir.