Vites Takılması Neden Olur? Araçlarda Vites Takılması

Araçların en önemli parçalar arasında vites bulunmaktadır. Ancak vites takılması ne yazık ki ciddi bir arıza olarak karşımıza çıkmaktadır. Sorun çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Otomatik araçlarda bu tür sorunlar ortaya çıkmazken, normal vitesli araçlarda bu tür sorunlar çok fazla gözükebilmektedir. Sorunun ötelenmesi ya da üstün körü bir şekilde çözümlenmesi ne yazık ki ilerde daha büyük sorunların oluşmasına sebep olabilmektedir. Bizler de vites takılması hakkında merak edilen pek çok nokta için sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bu sorunun çözümlenmesi için sorunun kaynağına inmek gerekiyor.

Araçlardaki vites sorununun en başında, vitesin takılması gelmektedir. Düz vitesli olan bu araçlar, bazı sorunlar olduğunda diğer vitese ya da geri vitese geçememektedir. Aracınızda eğer bu sorunlarla ara ara karşılaşıyorsanız, acil olarak bir uzmana gitmeniz gerekmektedir. Aracın iç donananımı ile ilgili olan bu sorunlar ne yazık ki ilerde maddi ve manevi anlamda sizlere ciddi sorunlar olarak geri dönebilmektedir.

Araç Vitesi Takıldı, Geri Vitese Gitmiyor

Araçta geri vitese gitmiyorsa bazı sorunlar ön planda olabilir. Karşılaşabileceğiniz geri vites sorunlarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Şanzıman yağı azaldıysa

• Senkromeç arızası varsa

• Debriyaj balatası bitmiş ise

• Baskı balata kırılmış ise

• Baskı balata bitmiş ise

• Geri vitesin dişlerinde herhangi bir mekanik arıza varsa

• Yanlış vitese geçerken boşa düşme ya da vitese geçmeme gibi bir sorun varsa

• Vites kutusuna mekanik olarak adlandırılan bir arıza varsa

Belirtilen bu sorunların hepsi aslında vites takılması sorununa işaret gösterilmektedir. Bu sorunun ne olduğunu anlamak istiyorsanız, aracınızın doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığına bakmanız gerekmektedir. Eğer aracınızın şanzımanı doğru bir şekilde çalışıyorsa, sorun debriyajdan da dolayı olabilmektedir. Sizin de bildiğiniz gibi bu araçlar, elektronik cihazlar olarak adlandırılmaktadır. Elektrik akımı ile çalışmaktadır. Bu sebeple elektrikli olan her cihazda bu tür sorunların olabileceğinin altını çizebiliriz.

Viteste Sorun Olması

Vites takılması, en sık karşılaşılan vites sorunlarının başında gelmektedir. Genel olarak karşılaşılabilecek bu sorunun sebeplerini yukarıda sıraladık. Bunların dışında sorunların sebeplerin de şu şekilde açıklayabiliriz:

Hidrolik seviyesi hakkındaki sıkıntılar: Hidrolik seviyesinde yağ azalırsa, vites değişiminde bir takım sorunlar meydana gelebilir. Düzenli olarak kontrol etmeniz gerekmektedir.

Debriyajda meydana gelen arızalar: Debriyajda meydana gelen sıkıntılar, vites takılması durumuna sebebiyet verebilmektedir. Buradaki parçalar işlevini doğru bir şekilde yerine getiremezse, vites geçişlerinde sorunlar yaşanabilmektedir.

Şanzıman sorunları: Vites takılmasındaki en temel sorunların başında şanzıman sorunları gelmektedir. Eğer şanzımanın içerisinde olan dişliler aşınmışsa bu durumda vites değişikliklerinde bazı sorunlar meydana gelebilmektedir.

Aracınızın vites geçişinde sorun olduğunu düşünüyor ya da direkt vites geçişlerinde sıkıntı yaşıyorsanız, yağ durumunu da kontrol etmeniz gerekmektedir. Ancak bunu tek başına yapmamanızı öneriyoruz. Mutlaka bir uzmandan yardım almalı ya da alanında uzman bir kişi ile beraber kontrol etmenlisiniz. Aksi durumda daha farklı sorunlar karşınıza çıkabilir.

Düz Vites Hakkında

Araçlar düz ve otomatik vites olarak 2 grupta incelenebilmektedir. Bu cihazlar kendilerine göre farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Otomatik ve düz vitesli araçların kendilerine göre kullanım kolaylıkları da bulunmaktadır. Kişiler genellikle kullanım kolaylıklarına göre tercihte bulunabilirler.

Düz vitesli olan araçlarda debriyaj kanadı bulunmaktadır. Otomatik vitesli araçlarda bu tür bir kanal bulunmamaktadır. Araç yüksek devire çıktığı zaman daha çok enerji isteyecektir. Daha az seviyede çalıştığı zamanda enerji azlığından stop edebilecektir. Düz vitesli araçlarda bu sitemin kontrol edilmesini sağlayan bir sistem bulunmaktadır ki, buna da vites denilmektedir.

Düz vites ile otomatik vitesin en temel farkı otomatik araçlarda vites ayarının olmamasıdır. Bu araçlarda sadece gaz ve fren pedalı bulunmaktadır. Aracın aldığı hıza göre vites kendi kendine otomatik olarak ayarlanmaktadır. Kullanım kolaylığı isteyenler bu araçları daha fazla tercih etmektedir.