Vizesiz Araç Kullanma Cezası ve TUVTÜRK Araç Muayene

Vizesiz araç kullanma cezası günümüzde en sık araştırılan konuların başında gelmektedir. Araçların vizesiz olma durumu, muayenesiz olma durumu anlamına gelmektedir. Araç muayenesi yaptırmayan sürücüler ne yazık ki bir takım cezalarla karşılaşmaktadır. Bizler de bu noktada, bu tür cezalar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Ortalama 3 yaşından büyük olan her aracın 2 yılda bir araç muayenesi yaptırması gerekmektedir. Bu durum devletin zorunlu tuttuğu bir uygulamadır. Araçların bütün aksamları kontrol edilmektedir. Eğer aracın çalışmayan bir yeri tespit edilirse, çalışmayan yerin kusur ağırlığına göre trafiğe çıkması yasaklanabilir. Bu durum aslında trafik sağlığı açısından son derece önemlidir. Araç muayenesi TUVTÜRK bünyesinde yapılmaktadır. 2 yılda bir bütün araçlar burada muayene olarak, araç durumu öğrenirler. TUVTÜRK’te muayene olurken, bir takım zorunluluklar aranmaktadır. Araçların muayeneden geçebilmesi için:

  • Aracın sigortalı olması gerekmektedir.
  • Aracın herhangi bir borcunun olmaması gerekmektedir.
  • Aynı zamanda MTV ve trafik borçlarından da arındırılmış olması gerekmektedir.

Bu durumlardan kurtulan bütün araçlar, muayeneye girebilir.

Vizesiz Araç Kullanma Cezası

2023 yılında vizesiz araç kullanma cezası 951 TL olarak belirlenmektedir. Araçların yukarıda belirttiğimiz süre içerisinde düzenli olarak bakımlarının ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Eğer bu cezayı aldıysanız 15 gün içerisinde cezanın yüzde 25’lik kısmından muaf olabilirsiniz. Yani yüzde 25’lik indirim alabilirsiniz.

Eğer aracınıza kusurlu raporu verildi ve ceza aldıysanız, yine de trafiğe çıktıysanız bu durumda ödeyeceğiniz ceza 1.979 TL olarak artacaktır. Cezaya ilişkin bütün sorgulamaları e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme işlemleri de vatandaşları düşünerek kolaylaştırılmıştır. Ancak düzenli olarak araçlarınızın muayenesini yaptırırsanız vizesiz araç kullanma cezası ödemek durumunda kalmayacaksınız. Bütün bunlarla beraber, ehliyetinize de 10 ceza puanı işlenecektir. Artık sizlerin de bildiği gibi, sürücülerin trafik kurallarına uymaması durumunda sadece maddi olarak cezalara çarptırılmayacak, aynı zamanda bu türde de eksi puan alacaklar. Eğer ehliyetinize 1 yıl içerisinde toplamda -100 puan işlenirse, 2 ay boyunca ehliyetinize el konulur ve trafikten men edilirsiniz. Bu durumda kurallara uyan bir sürücü olmanız durumunda bu tür sorunlarla karşılaşmayacaksınız.

Muayenesiz Araç Kullandım, Cezayı Nereye Öderim?

Vizesiz araç kullanma cezası aldığınız zaman, cezanızı nereye ödeyeceğinizi biliyor musunuz? Trafik cezası ile ilgili bütün ödeme işlemler,, Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılmaktadır. internet üzerinden online olarak yapacağınız bu ödemeler sayesinde, vatandaşlar sıra beklemeden işlemlerini halledebiliyor. Kredi kartı, bankamatik kartı ya da maaş kartı gibi kartlarla anlık olarak ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

TUVTÜRK Araç Muayene

Yukarıda da belirttiğimiz gibi araçların muayene olabilmesi için TUVTÜRK istasyonlarına gitmesi gerekmektedir. Her ilde bulunan bu istasyonlara araçlarınızı muayene ettirebilirsiniz. Eğer aracınız bir otomobil ve aynı türevindeyse, 2023 yılı için  1130,44 TL ödemeniz gerekmektedir. Araçların türüne ya da kategorisine göre fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir. Eğer aracınız muayeneden geçemediyse ve ağır kusurlu olarak etiket aldıysa, bu durumda aracınızın yeniden muayeneye girmesi gerekmektedir. Ancak ağır kusurlu olarak belirtilen yerlerin düzeltilmesi gerekmektedir. Bu düzenlemeyi ise 1 ay içerisinde yapmanız gerekmektedir. Düzenleme sonrasında 1 ay içerisinde ücretsiz olarak aracınızı yeniden muayene sokabilirsiniz. Ancak bu sefer de aracınız muayeneden geçemezse, yeniden muayene ücreti ödemek durumunda kalacaksınız.

TURTÜRK de bunların dışında “Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm” testi de yaptırmanız gerekmektedir. 2021 yılı için bu testin fiyatı  180 TL şeklinde belirlenmektedir. Bu testten de geçmeli ve daha sonra aracınızı asıl muayene sokmanız gerekmektedir. Eğer normal testten geçip bu egzoz testinden geçemezseniz, yeniden egzoz testine girmeniz gerekecektir. Egzoz testini dışarıda yaptırabileceğiniz gibi TUVTÜRK tesislerinde de yaptırabilirsiniz.

Vizesiz araç kullanma cezası görüldüğü gibi dikkate alınması gereken ciddi bir konudur. Düzenli olarak araçlarınızın muayene durumunu kontrol ettirmeli ve muayene gününde aracınızın bakımını ve muayenesini yenilemelisiniz. Aksi durumunda, maddi cezalarla kendinizi zora sokabilirsiniz.