A2 Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

18 yaşını doldurma şartına sahip olan kişiler tarafından gerekli başvuru süreçlerinin yapılmasıyla A2 motor ehliyeti alınabilmektedir. Motor gücü 35 KW altında olan iki tekerlekli taşıtlarla 15 KW altında bulunan üç tekerlekli motosiklet kullanımlarında gereklidir. Sepetli ya da sepetsiz olan motosiklet kullanıcıları tarafından alınan A2 motor ehliyetinde kişinin ilkokul mezunu olması yeterlidir. 18 yaşından büyük kişiler tarafından alınır. Bununla birlikte iki yıl boyunca A2 ehliyetine sahip olan kişilerin A sınıfı ehliyet için başvuru yapmasının önünde de herhangi bir engel yoktur.

A2 Motor Ehliyeti Başvuru Belgeleri

A2 motor ehliyeti alımı için gerek teorik gerek pratik sınavlarda başarılı olunması istenir. Bunun öncesinde ise MEB iznine sahip ve lisanslı sürücü kurslarına kayıt olunarak gerekli eğitimler alınmaktadır. Özel sürücü kurs başvurularında ise birtakım belge talepleri olmaktadır. Bunların başında kişiye ait kimlik fotokopisi gelirken mezuniyet diploması, adli sicil kaydı, aile hekimi raporu ve iki adet biyometrik fotoğraf. Biyometrik fotoğrafının son 6 aylık dönemde çekilmiş olması istenirken sınav ücretlerinin yatırıldığını gösteren makbuz alımları da yapılır. Burada sınav ücretleri işlemleri sürücü kursları aracılığıyla da yapılabilmektedir. Böyle bir durumda doğrudan ücretin kurs yetkililerine teslimi yapılır.

A2 Motor Ehliyeti Teorik Sınav

Var olan belgelerin eksiksiz tamamlanması sonrasında kayıtlar yapılır. Ardından teorik dersler anlatılırken sınavın yapılacağı alanda pratik derslerde adaylara verilir. A2 motor ehliyeti için kişilerin öncelikli olarak teorik sınavda başarı sağlaması istenir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sınavın yeri ve tarihleri önceden ilan edilir. Toplamda 50 soru bulunurken araç tekniği, ilk yardım ve trafik bilgisi olmak üzere üç farklı alan bulunur. 100 puan üzerinden değerlendirme yapılan teorik sınavda adayların başarılı olabilmesi için 70 puan alması şarttır. 12 adeti ilk yardım olmak üzere 9 araç tekniği, 6 trafik adabı ve 23 trafik bilgisi sorularından yeterli puanı alamayan adayların pratik sınava katılması söz konusu değildir. Sınavda yanlışların doğruyu götürme durumu olmazken sonraki dönemde yapılacak sınava da tekrar girilebilmesi mümkündür.

A2 Motor Ehliyeti Pratik Sınavı

Kayıtlı olunan sürücü kurslarında alınan eğitimlerin ardından pratik sınav başarısıyla A2 motor ehliyeti sahibi olunmaktadır. Özel parkurda düzenlenen sınavda birtakım istekler yapılır. Direksiyon sınavı toplamda 35 dakika olurken 5 dakika süren özel parkur kısmı vardır. Bu kısımda araç trafiği olmazken sürücü adaylarının tam başarılı olması istenir. Parkur etabının sorunsuz tamamlanmasıyla birlikte trafik akışı olan yol güzergahında sürüşe başlanır. Var olan kriterlere göre kişinin sürüş durumuna puanlama verilir. Motorun çalıştırılması, koniler arasında slalom yaparak kullanılması istenir. Sarı çizgiler üzerinde aracın dengede tutulması da puanlamada kritik öneme sahiptir. Fren yapma ve kontrollü durma becerileriyle engellerde kaçma durumlarına ilişkinde motor sınavı testleri bulunur. Toplamda 7 önemli beceri üzerinden pratik sınav değerlendirmesi uzmanlar tarafından yapılır. Eksik görülmemesi ya da çok belirleyici hataların yapılmaması halinde kişi A2 motor ehliyeti almaya hak kazanır. Sürücü adayları sonuçlarının açıklanmasının sonrasında sürücü kursunda bulunan belgeler gönderilir. Emniyet Genel Müdürlüğü işlemlerinin yapılmasının ardından kişiye ehliyeti takdim edilir.