Akü Bittiğinde Araçta Ne Olur? Akü Takviyesi Yapılır Mı?

Aracın en önemli parçalarının başında akü gelmektedir. Akünüz bittiğinde, gitmek istediğiniz bir yere ulaşamayabilir, acil işlerinize hızlı gidemeyebilirsiniz. Bu da son derece can sıkıcı bir durum oluşturmaktadır. Bu durumlarda akü bittiğinde ne olur sorusu sorulmaktadır. Bu sorunun cevabını vermeden önce, akünün ne olduğundan ve neden bu kadar önemli olduğundan bahsetmemiz daha doğru olacaktır.

Akü Hakkında Merak Edilenler

Akü, aslında akümülatör kelimesinin kısaltılmış halidir. Büyük – küçük fark etmeksizin bütün araçlar için hayati önem taşımaktadır. Araçlar ne ile çalışmaktadır? Benzinle ya da gazla mı? Eğer böyle düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Araçların çalışması için bunlara da ihtiyaç var. Ancak bunlardan daha önce elektriğe ihtiyaç vardır. Bu elektriği ise akü sağlamaktadır. Aküler, çeşitli sebeplerden bitebilir. Ancak bu sebepler arasında, aracın markası, modeli, yaşı ya da akünün markası bulunmamaktadır. Aküler de elektronik eşyalardır. Ve her elektronik eşyanın bir ömrü bulunmaktadır. Şimdi akü bittiğinde ne olur? Sorusunun cevabını verebiliriz.

Akü Biterse Ne Olur?

Akü bittiğinde ne olur? Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz. Bu da aracınıza elektrik gitmediğini gösterir. Peki, aküler neden biter? Akü bitince ne yapılabilir? Aslında akünüz bitmeden önce size ufak ufak sinyaller vermektedir. Farlarınız sönükleşmeye başlar ya da arabanızın başlatma düğmesi, anahtarsız çalışmaz. Bu sinyalleri iyi yakaladığınızda, akünüzün bitmesinin önüne geçebilirsiniz. Bu da sizleri zor durumda kalmaktan kurtarır.

Başka Bir Araçtan Akü Takviyesi Yapabilir Miyim?

Akü bittiğinde ne olur sorusunun cevabını arayan kişiler, aslında akü takviyesinin ne olduğunu bilir. Akü takviyesi, aracın çalıştırılmasında en sık kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Bunun için, çalışan bir araca ihtiyacınız olacak. Bu iki aracı yan yan getirin ve aşağıdaki adımları izleyin:

  • Araçların kaputlarını açın.
  • Araçlar birbirine temas etmesin.
  • Takviye kablolarını araçlar bağlayın.
  • Şarj olacak aracın aküsüne kırmız renkteki kabloyu bağlayın. Diğer araca da siyah kabloyu – işaretini bağlayın.
  • Kabloları hemen çıkartmamaya özen gösterin. Araçları bu şekilde en az 5 dakika 2000 devir şeklinde çalıştırın.

Aracınız bu şekilde şarj olacaktır. Ancak yine de bir oto tamirciden destek alarak, aracınızın kontrolünü yaptırmanız gerekmektedir.

Aracı İttirerek Akü Vurdurma Yapabilir Miyim?

Akü bittiğinde ne olur? Sorusunun cevabını bu şekilde verebiliriz. Ancak akü bittiğinde araca yapılabilecek iki işlem bulunuyor. Bunlardan birini yukarıda açıkladık. Bir diğeri de akü vurdurmak. Araç vurdurmaktan kasıt, aracı ittirmektir. Ancak bunu sürekli olarak yapmak, aracın aktarma sistemine ve debriyajına zarar verecektir. Eğer bu yöntemi kullanarak, aracınızı çalıştırdıysanız, direkt tamirciye gitmenizi öneriyoruz. Buradan da anlaşılacağı gibi, vurdurma yöntemiyle, biten akünüzü kısa süreliğine çalıştırabilirsiniz.

Akü Bittiğinde Ne Olur?

Akü bittiğinde ne olur? Akü bittiğinde aracınız çalışmaz. Akü bitince yukarıdaki yöntemleri kullanabilir, ya da yol yardımını arayabilirsiniz. Eğer bunu tercih etmek istemiyorsanız, sigorta şirketlerinin teminatlarından yararlanabilir ya da çekici çağırabilirsiniz.

Yolda kalmak ya da gideceği yere varamamak çoğu sürücü için korkulu bir rüya. Aracın yolda kalmasına sebep olan durumların en başında akünün bitmesi geliyor. Akü, kendi kendini şarj edebilir. Ancak bunun için aracın çalışması gerekiyor. Genellikle kış aylarında akü bitebilir. Çünkü bu havalarda, araçlar çalışma için daha çok enerji harcayacaktır. Bu da aracın daha fazla yıpranmasına sebep olacaktır.

Akünün Bitmesinin Sebepleri Nelerdir? Akü Neden Biter?

Aracınızı kullanırken, klimanın çok açılması, radyonun kullanılması,  sürekli sileceklerin çalıştırılması ya da araç içi lambaların açık bırakılması, akünün hızlı bitmesine neden olur. Akünüz biterse, kesinlikle paniğe kapılmayın. Soğukkanlılığınızı koruyun. Yukarıda Akü bittiğinde ne olur ve nasıl müdahale edilir sorusunun cevaplarını açık bir şekilde aktardık.

Akümün Bitmek Üzere Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Akünüzün ne zaman biteceğini net bilemeyebilirsiniz. Ancak bunun için, akü testini kullanabilirsiniz. Akünün özellikler kış aylarında sorun çıkarmamasını istiyorsanız, voltaj ölçüm cihazıyla, akünün ömrünü anlayabilirsiniz. Voltaj değerini ölçerken, 12,6 volt değerini baz almalısınız. Bu değerden daha düşük bir değer elde ederseniz, akünüzü şarj etmeniz gerekecek. Eğer 12,6 volt üstüyse sorun olmayacaktır. Yılda 2 defa bu testi yaptırarak, akünüzün bir anda bitmesini önleyebilirsiniz.