Araç Muayene Cezası Ne Kadar ve Ceza Ödeme

Var olan işlemlerin belirtilen süre içerisinde yapılmaması durumunda araç muayene cezası ne kadar sorusu değişkenlik gösterebilmektedir. Bununla birlikte muayenelerin geçerlilik bedelinden itibaren aylık olarak yapılmayan işlemler için ceza durumu vardır. Her ay için aracın muayene ücretinin %5’i oranında ceza söz konusu olup muayene işlemlerinde bu cezada talep edilir. TÜVTÜRK web sitesi üzerinden araçlara ilişkin ceza durumları hesaplanabilir, muayene süreçlerine dair de bilgi alınabilir. Hali hazırda var olan tüm ödeme tutarları Maliyet Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanılır. Cezanın aylık olarak artmasından ötürü de mutlaka muayene dolma zamanından önce işlemlerin başlatılması önerilir. Kısa süre diliminde ücretsiz randevu alınarak işlemlere başlanılabilir. Plaka no, ruhsat bilgisi ve şehir seçilerek hemen randevu oluşturulabilir. Sonrasında gerekli ekipmanların tamamlanması ve eksikliklerin bulunmamasıyla muayeneler tamamlanır.

Araç Muayene Cezasında İstisnalar

Her araç işleminde aylık olarak %5 gecikme cezası alımı olmaktadır. Buna karşın araç muayene cezası ne kadar sorusuyla ilgili bazı istisnalarda vardır. Bunlardan başlıcası araçların trafikten çekilme durumlarıyla ilgilidir. Aracın trafikten çekilmesi ve buna ilişkin belge alınması durumunda araç muayene süresine bu zaman yansıtılmamaktadır. Trafikten çekilmesi belgelenen araçlardan gecikme bedeli yani ceza alımı olmamaktadır. Aracın kullanımı olmadığı için ceza durumu da çıkarılmamaktadır. Bununla birlikte aracın hiçbir şekilde muayeneye girmediğinin tespit edilmesi durumunda ise esas alınan tarih 2005 yılının ocak ayıdır. Gecikme bedelinin bu süre sonrasından başlanarak hesaplanması yapılır. Hiçbir muayene süresinin kanıtlanmaması halinde böyle bir cezayla karşı karşıya da kalınabilir.

Araç Muayene Cezası Nasıl Hesaplanır?

Araç muayene ceza durumlarına ilişkin süreçlerde araç belirleyici durumdur. Araca göre muayene ücretleri bulunmaktadır. Her yıl düzenlenen bu ücretlere göre araç muayene cezası ne kadar sorusunun da yanıtı ortaya çıkar. Çünkü hali hazırda var olan ceza veya gecikme bedeli ödemeleri, muayene ücreti üzerinden hesaplanarak %5 olarak alınır. Bununla birlikte yönetmelikle belirtildiği gibi ceza puanıyla da kişi karşı karşıya kalmaktadır. Araç muayene sonuçları Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü verilerinde bulunup Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşımlı olarak kullanılmaktadır. Hali hazırda araç muayene raporu ve geçerliliği olmayan araçlarda cezanın yanı sıra farklı yaptırımlarda uygulanabilir. Bunların başında aracın trafik men edilmesi gelir. Bu durumda aracın kullanımı söz konusu olmayacaktır. Ancak denetim sonucunda aracın muayenesinin olmadığı tespiti yapılırsa Ek-33 belgesi de düzenlenebilir. Bunun olması halinde sürücüye aracın muayeneye sokulması için 7 günlük süre verilir. Bu süre zarfında mutlak surette zorunlu bir şekilde aracın muayeneden geçmesi istenir. Araç sahibinin bu süreyi aşması halinde ise ceza katlanarak tahsil edilir.

Araç Muayenesi Ceza Ödeme

Araç muayene cezası ne kadar sorusuyla birlikte ortaya çıkabilecek yaptırımların dozu da giderek artar. Bu tip durumlarla karşı karşıya kalmamak için belirtilen tarihler içinde muayene işlemleri başlatılmalıdır. Online randevu alımı için internet sitesi ya da telefon kullanılabilir seçeneklerdendir. Sonrasında var olan kayıt ve sıra alımıyla birlikte araca ait tüm cezaların ödenmesi istenir. OGS ya da trafik cezalarına sahip araçların muayeneye alınmasına izin verilmez. Trafik sigortasının geçersiz olması da muayene için bir engeldir. Tüm bu evrak durumlarının tamamlanmasının ardından işlemler problemsiz olarak tamamlanır.