Araç Muayenesi Randevu Alma Nasıl Yapılır?

Araç muayenesi sürücülerin en çok önem verdiği konulardan bir tanesidir. Trafiğe katılan hususi araçların düzenli olarak 2 yılda bir araç muayenesi yaptırması gerekmektedir. Otobüs, taksi, kamyon gibi ticari amaçlı kullanılan araçların ise her yıl düzenli olarak muayene yaptırmaları gerekmektedir. Bizler de bu içeriğimizde araç muayenesi nasıl yapılır? Araç muayenesinde dikkat edilmesi gerekenler? Gibi pek çok soru işaretlerini gidereceğiz. Merak edilen noktaları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Araç Muayenesi Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayenesi randevu alabileceğiniz pek çok kanal bulunmaktadır. En sık tercih edilen kanalların başında TUVTÜRK.com gelmektedir. Ayrıca haftanın 6 günü, 08.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren 0 850 222 8888 numaralı çağrı merkezinden de randevu alabilmektedir. Bunların dışında muayene istasyonlarına giderek randevu alabilirsiniz. İşlemler online olarak yapılmakta olup, sistem vatandaşların kolay anlaşılabileceği bir şekilde hazırlanmıştır. Sizlere verilen randevu saatinden en az yarım saat önce muayene istasyonuna gidip işlemlerinizi başlatmanız sizlere vakit kazandıracaktır.

Araç Muayenesinden Önce Ne Yapılması Gerekiyor?

  • Egzoz ölçüm muayenesi belgesi alınması
  • Trafik sigortası yaptırılması,
  • Araçta bulunması gereken ekipmanların tamamlanması gerekmektedir.

Egzoz Gazı Ölçümü Nasıl ve Nerede Yaptırılır?

Egzoz emisyon ölçümü tüm illerde ki sabit TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında, gezici istasyonlarda ve TÜVTÜRK İstanbul Maslak, Antalya, İzmir ve Fethiye’de bulunan motosiklet istasyonlarında yaptırılabilmektedir.

Egzoz Gazı Ölçüm Belgesi İçin Randevu Almak Gerekir Mi?

Egzoz emisyon muayenesi için randevu almanız gerekmemektedir.

Muayene Sırasında Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

İlk Yardım Çantası, Reflektör, Yangın Söndürme Cihazı, Stepne araçta zorunlu olarak bulunması gerekmektedir. Bu ekipmanlar bulunmadan muayeneye giderseniz ağır kusurlu sayılıp muayeneden geçemezsiniz. 1 ay içerisinde eksiklerinizi tamamlayıp tekrar hiçbir ücret ödemeden muayeneye girebilirsiniz.

Cam Filmi Olan Araç Muayeneden Geçer mi?

Camları sonradan film yaptırılmış araçlar muayeneden hafif kusurlu olarak geçer ve ağır kusurlu sayılmaz.

Araç Muayenesinde Nelere Bakılıyor?

Muayene istasyonuna gidildiği zaman öncelikle aracın şaşi numarası ve yakıt tipi, koltuk sayısı gibi bilgilerine bakılmaktadır.

Fren sistemini kontrolünde ön aks fren sistemi sol ve sağ tekerleklerin kuvvet değerleri çıkarılır. Fren verimiz en az %50 olması gerekmektedir.

Araç içinde emniyet kemerlerinin durumu gözden geçirilir. Araç görüşü için de camlar, silecekler, kalorifer,korna,yan ve dikiz aynaları detaylı bir şekilde incelenir.

Aracınız Lpg’li ise Motor kaputunun altında bulunan Lpg ekipmanlarında bir kaçak olup olmadığı kontrol edilir.

Aracın altında oluşabilecek sıvı, yağ ve yakıt kaçakları, egzoz ön ve arka aksların süspansiyon sistemi, fren sistemi, hortumlar ve kablolar kontrol edilir.

Aydınlatmalar trafikte güvenle seyahat etmek için çok önemlidir. Bu sebeple kısa, uzun ve varsa sis farlarının ayarlarına bakılır, eğer aracınızın her hangi bir yerinde far ya da stop gibi plastik olan kısımlarda bir kırık veya çatlak varsa aracınız muayeneden geçmeyecek ve ağır kusurlu sayılacaktır.

Araç Muayenesi Kaç Gün Gecikebilir?

Muayenesi olmayan araçların son muayene süreleri hesaplanır ve bu ücret, nakit olarak araç sahibi tarafından ödenir. Bu süreç uzun bir zaman dilimini kapsıyorsa araç trafikten çekilir ve araç muayene cezası kesilir.