Frene Basınca Rölanti Düşmesi Veya Yükselmesi Neden Olur?

Motorlu araçlarda, araç hareketsiz bir haldeyken, az yakıtla doğru çalışma ayarı, rölanti olarak tanımlanmaktadır. Eğer bu çalışma ayarı, ayarsız olursa araç kendi kendine stop edecektir. Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi olursa da, aracınız fazla yakıt harcayacaktır. Bu da maddi anlamda sizlere zorlayacaktır. Araçlar üretilirken, rölanti, fabrikada tespit edilmektedir. Rölanti sayesinde, aracın en düşük yakıt tüketiminde, sarsıntısız bir kullanım ortaya çıkacaktır. Motordaki silindir sayısı ne kadar çok olursa, frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi o kadar orantılı olacaktır.

Motor Rölantide Ne Kadar Yakıt Tüketir?

Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi konusunu daha da ayrıntılı ele almadan önce, rölantide motorun yakıt tüketip tüketmediğini belirtmemiz gerekiyor. Rölanti durumunda, motor en az devri çevirerek çalışacaktır. Pistonlar, bu durumda aşağı yukarı hareket edecektir. Pistonların bu hareketi, yanmayla beraber yakıt tüketimini getirecektir. Eğer araç durgun bir haldeyse ve motor çalışıyorsa, bu durumda yakıt tüketimi de gerçekleşecektir. Kısacası, motor rölantide yakıt tüketildiğini söyleyebiliriz.

Bunun tersi durumu da söyleyebiliriz. Araç hareketliyse, fakat gazda çalışmıyorsa, aracınızın motoru alt seviyede çalışacaktır. Enjektörlü olan araçlar bu durumda yakıt tüketimi yapmayacaktır. Bunun sebebi, aracın hareket etmemesidir.

Dizel Araçlar Rölantide Ne Kadar Yakıt Tüketir?

Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi durumunu, dizel araçlarda örnekle açıklayabiliriz. Dizel olan bir aracın sürekli olarak 0.8 litre yakıt tükettiğini düşünebiliriz.

1 litrede 3,5 TL,

Rölantide 1 saat kalması durumunda: 2,8 TL,

Rölantide 1 dakika kalması durumunda: 4,7 kuruş yakıt tüketecektir.

Frene Basınca Rölanti Düşmesi Veya Yükselmesi

Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi sebepleri bulunmaktadır. Bunun en temel sebebi, gaz kelebeği gövdesindeki devir mekanizmasının arızalanmasıdır. Bu arızanın da temel olarak 2 sebebi mevcuttur. Bunları da şu şekilde ifade edebiliriz:

  1. Sebep: eğer aracınızın gaz kelebeği elektronik ise, bu durumda araç çalışır vaziyetteyken kelebeğin açık olması aracın arızalanmasına sebep olabilir. Bu arızalar özellikle yeni dönem otomatik araçlarda karşımıza çıkmaktadır.
  2. Sebep: gaz kelebeğinin telli olması ile alakalıdır. Motor rölanti durumundayken kelebek açıklığı ayarlamalar yapar, bu kısım arızalanmış olabilir.

Rölanti Motoru Nedir?

Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi sebeplerini genel olarak yukarıda ifade ettik. Bunun dışında rölanti motorundan bahsetmemiz daha doğru olacaktır. Boğaz ya da gaz kelebeği olarak adlandırılan bu kısım, kelebek kapalı iken, aracın hava almasını sağlar. Bu şekilde araç çalışırken, gaz pedalına basılmayan durumlarda, ayarlamaları rölanti motorları yapmaktadır.

Yeni model araçlar, bu ayarlamayı sürücüye bırakmaz. Araçlar kendilerini motorun ihtiyacına ve sürücünün araç sürme durumuna göre kendileri ayarlamaktadır. Genellikle hız 500 ila 900 devir şeklinde düzenlemektedir. Yeni nesil araçlarda rölanti ayarı şu şekilde yapılmaktadır:

  • Gaz telli olan boğaz kelebeklerde, rölanti motoru kullanılır.
  • Gaz telli olan boğaz kelebeklerinde, ilave olarak rölanti (dişli motor) motoru kullanılır.
  • Gaz telli olmayan boğaz kelebeklerinde, elektrikli gaz kelebekleri kullanılmaktadır.

Gaz Telli Boğaz Kelebeklerinde Rölanti Motoru

Bu tür kelebeklerde, kelebeğin ön ve arkasında hava deliği bulunur. Bu delikler, havanın deliği ayarlı bir şekilde açıp kapamasına yardımcı olur. Havanın ne kadar açık olduğu, rölantinin devrini belirleyen en önemli unsurdur.

Gaz Telli Boğaz Kelebeklerinde Dişli Motor

Bu tür kelebeklerde ise, ayrı bir hava deliği olmaz. Kelebeğin bir ucu, gaz pedalına bağlıdır. Diğer kısmı da, motorun döndürdüğü dişli kısma bağlıdır.

Gaz Telli Olmayan Boğaz Kelebeklerinde Elektrikli Gaz Kelebeği

Bu tür kelebeklerde son teknoloji kullanılmaktadır. Çalışmalar, elektrik sayesinde, elektronik olarak yapılmaktadır. Gaz teli mevcut değildir. Gaz kelebeğinin dönmesi elektrik motoru ile sağlanmaktadır.

Rölanti Motoru Arızalanabilir Mi?

Araçlar genel olarak elektronik parçalardır. Bu parçaların her bir kısmı, çeşitli sebeplerden ötürü arızalanabilir. Eğer aracınız rölanti durumundayken stop ediyor ya da devirde herhangi bir dalgalanma meydana geliyorsa, bu durumda bir arıza olduğunu söyleyebiliriz. Arızanın neyden meydana geldiğini bir bakışta anlamanız zor olabilir. Bunun için bir otomobil tamircisinden yardım almanız gerekiyor. Çünkü arızanın ortaya çıkmasında boğaz kelebeğinde, rölanti motoruna kadar pek çok sebep olabilir.