Hangi Araçların Geçiş Üstünlüğü Vardır? Geçiş Üstünlüğü Nedir?

Araçların geçiş üstünlüğü günümüzde en sık araştırılan konuların başında gelmektedir. Trafiğe çıkan sürücülerin büyük bir kısmı ne yazık ki geçiş üstünlüğü konusunda çok fazla bilgi sahibi değil. Bizler de bu noktada merak edilen her şeyi cevaplandırıyor ve geçiş üstünlüğü konusunda aklınıza takılan her soruyu cevaplandırıyoruz.

Trafik kurallarına uyarak hem malımızı hem canımızı hem de trafiktekilerin canını koruyabiliriz. Araçların geçiş üstünlüğü son dönemde değişti. Ehliyet alırken, her kursun öğrettiği konulardan bir tanesi geçiş üstünlüğüdür. Geçiş üstünlüğü trafiğin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. Ancak bunun için de vatandaşların konuya iyice hâkim olup, konuyu trafikte uygulayabilmesi gerekiyor.

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar

Araçların geçiş üstünlüğü bulunuyor. Ancak her aracın değil. Bunu trafikte Karayolları Genel Müdürlüğü belirliyor. Bizler de geçiş üstünlüğü olan araçları sizler için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hasta, yaralı ve acil hasta taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. (Ambulans, özel araçlar vb.)
  • Organ ya da doku taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
  • Yangına giden itfaiye araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
  • Suçları takip eden araçların, ya da olay yerine giden araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. (Zabıta, polis vb. araçlar)
  • Yol yapımıyla alakalı çalışan araçların yolda geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. (Kar ya da buz mücadelesi ile çalışan araçlar)
  • Acil afet durumunda çalışan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
  • Koruma ve korunan görevi alan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.

Kavşaklarda Araçların Geçiş Üstünlüğü

Araçların geçiş üstünlüğü genel olarak bu şekildedir. Ancak bunların dışında, kavşaktaki araçların da geçiş üstünlüğü çok sık karıştırılan konuların arasında bulunmaktadır. Bu konuların karıştırılmaması için sizin için bir kere daha açıklıyoruz:

Kavşağa doğru gelen araçlar, çevresini kontrol etmeli, ani ve hızlı hareketlerde bulunmamalıdır. Kavşaklar, trafik bakımından oldukça hareketli olan yerlerdir. Bu sebeple trafik kurallarına burada daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Trafik lambası ve trafik levhalarına dikkat edilmelidir. Burada geçiş üstünlüğünün verilmesi gereken bazı araçlar bulunmaktadır. Bu araçları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Yukarıda belirtilen, araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
  2. Direkt geçen tramvayların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
  3. Bölünmüş yoldan gelen araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
  4. Geçiş yolundan, karayoluna çıkan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
  5. Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
  6. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır.
  7. Tali yoldan gelen araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, trafik kurallarına kavşaklarda daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Kavşaktan kavşağa geçen sürücüler, bu kurallara uyduğu sürece herhangi bir sorun ile karşılaşmamaktadır. Sürücülerin, özellikle kavşaklarda durması, yavaş ya da hızlı hareket etmesi yasaktır. Bu trafiğin akışını etkileyeceği için, istenmeyen kazaların olmasına da sebebiyet verecektir.

Geçiş Üstünlüğü Nedir?

Geçiş üstünlüğü, her araca verilmemektedir. Trafikte bilinmesi gereken ve mutlaka dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Görev sırası boyunca araçların can ve mal kaybını önlemek amacıyla, trafikte belirli çerçevelerde verilen geçiş üstünlüğüne, trafikte geçiş üstünlüğü denilmektedir.

Geçiş Üstünlüğü Nasıl Kullanılır?

Eğer sizler de yukarıdaki araçlardan biriyle karşılaştıysanız geçiş üstünlüğünü kullandırmanız gerekmektedir. Peki, ama bunun nasıl yapılacağını biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, sizin için geçiş üstünlüğünün nasıl kullanılacağını açıklıyoruz:

  • Araçların yan yana gelemeyeceği şekilde yola dikkat ederek, aracınızın hızını yükseltin. Geçiş üstünlüğü olan aracın rahatça geçebileceği şekilde yer açın.
  • Çok şeritli yollarda geçiş üstünlüğü vermeniz gerekiyorsa, sağ şeridi kullanın. Sürücüler genellikle bu noktada sağ şeridi tercih ederler. Sol şeride sinyal vererek yavaşça geçin ve aracın sağ şeride geçmesine izin verin.
  • Şeritte boşluk yoksa sola doğru yaklaşın ve alan açın.

Geçiş üstünlüğü verirken, aslında karşı şeride geçmeyin. Bu şekilde vermeye çalıştığınız yolda istenmeyen kazaların olmasına sebebiyet verebilirsiniz.