HES Kodu Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Alınır?

HES Kodu Nedir?

Ülkemizde yavaş yavaş normalleşme sürecinin adımları atılmaya başlandı. Corona virüsü sebebiyle uzun zamandır kapalı olan birçok işletme yeniden kapılarını açtı ve şehirler arasında uygulanan seyahat yasağı sonlandırıldı. Fakat normalleşme sürecinin başlamış olması tamimiyle eski düzene geçiş yapabileceğimiz anlamı taşımıyor. Bu süreçte tedbirler elden bırakılmamalı, yetkili mercilerin uyarılarına uyulmaya devam edilmelidir. Bu tedbirler kapsamında seyahat etmek isteyen vatandaşlar, HES kodu ile bilet alım işlemlerini yapabilecek. İşte seyahat için şart olan HES kodu ile ilgili bilinmesi gerekenler.

HES kodu, kontrollü sosyal hayat kapsamında, vatandaşların şehirler arası yolculuklarında, kurum ziyaretlerinde ya da bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlarda Kovid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına ve salgının takibine yarayan bir uygulamadır.

 

HES Kodu Ne İşe Yarar?

 

Kod, öncelikle uçak, otobüs ve tren seyahatlerinde kullanılacak.  Vatandaşlar, tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla HES kodu alacak. HES kodu, bilet alınırken ilgili seyahat firması ile paylaşılacak. Seyahat firması HES Kodu ile kişinin sağlık durumunu sorgulayıp, risk varsa seyahatine onay vermeyecek. Seyahat sırasında herhangi bir risk taşımayan ancak sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek sağlık ve rehberlik hizmeti sağlanacak.

Böylece tüm yolcuların Kovid-19 riski taşıyıp taşımadığı sorgulanabilecek, riskli kişilerin seyahati onaylanmayacak ve onaylanan yolcuların da sonrası için takibi yapılabilecek.

 

HES Kodu Nasıl Alınır?

HES Kodu almanın iki yöntemi bulunuyor;

 

-Hayat Eve Sığar Uygulaması ile

Öncelikle telefonunuza daha önceden App Store veya Google Play üzerinden indirdiğiniz veya indireceğiniz Hayat Eve Sığar uygulamasına giriş yapılır. Uygulama üzerinden ‘’HES Kodu İşlemleri’’ bölümüne girilir.

‘’HES Kodu Oluştur’’ butonuna tıklanır. Kod Kullanım Süresi seçilir ve kod oluşturulur.

-SMS Yöntemi ile

HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve Paylaşım Süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e SMS olarak atılır.