İkinci Kez Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

İkinci kez ehliyetsiz araç kullanma cezası sürücüler tarafında çok fazla araştırılmaktadır. Ancak bu ceza miktarının tek rakam olmadığın söylememiz gerekiyor. Araçların hangi şekilde ehliyetsiz olarak kullanıldığı burada daha önem arz ediyor. Yasaya göre çeşitli şekillerde ehliyetsiz araç cezası ödeyebilirsiniz.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

İkinci kez ehliyetsiz araç kullanma cezası konusuna değinmeden önce ehliyetsiz araç kullanma cezasına değinmemiz gerekiyor. Bu cezaya göre 8.190 TL ödeme yapmanız gerekmektedir. Eğer bu cezayı 15 gün içerisinde öderseniz, yüzde 25 kesimlik bir indirim kazanabilirsiniz. Buna göre 6.142,50 TL ödeyerek, cezadan kurtulabilirsiniz. Ancak ceza süresini 15 gün geçirirseniz, bu indirim miktarını da kaçırmış olacaksınız.

İkinci kez ehliyetsiz araç kullanma cezası konusu içerisinde merak edilen başka bir konu daha bulunuyor. Bu konuya göre, eğer aracın sahibi değilseniz, plaka üzerinden aynı ceza kesilmektedir. Bu ceza 2’ye katlanarak, araç sürücülerini daha zor duruma sokmaktadır. Bu cezayı ödemek istemiyorsanız, trafiğe çıkarken, yanınızda ehliyetinizi mutlaka bulundurmanız gerekiyor. Eğer ehliyetiniz yoksa, ehliyet alana kadar da trafiğe çıkmamanız gerekiyor. Aksi durumda, bütçenizi sarsacak bu cezaları ödemeniz gerekmektedir.

Ehliyet Alındığında Yine de Trafiğe Çıkarsam Ne Olur?

İkinci kez ehliyetsiz araç kullanma cezası konusuna değindikten sonra, kullanıcıların merak ettiği bir diğer konuya değinmek istiyoruz. Ehliyetinizi, trafik polisine kaptırdıysanız, elbette bu şekilde trafiğe çıkmamanız gerekiyor. Ancak ehliyetiniz yokken trafiğe çıkarsanız, Trafik Ceza Kanunu’nun 36. Maddesine göre trafikten men edilirsiniz. Aynı zamanda da 8.190 TL ayrı trafik cezası ödemeniz gerekiyor. Yukarıdaki gibi eğer cezanızı yüzde 25 indirimli olarak ödemek istiyorsanız, 6.142,50 TL’ye de cezadan kurutulabilirsiniz.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Hakkında

Ehliyetsiz araç kullanma cezası her geçen gün değişkenlik gösteriyor. Çünkü trafiğe çıkan sürücüleri bilinçlendirmek gerekiyor. Trafikte kurallara uygun hareket etmeyen sürücüler sadece kendilerine değil, aynı zamanda başkalarına da zarar verebilmektedir. Değişen kanun kapsamında, ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücülere verilecek olan cezalar şu şekilde belirlenmektedir. Verilen cezaların içerisinde ikinci kez ehliyetsiz araç kullanma cezası da bulunmaktadır:

• Ehliyetsiz olarak araç kullanan kişiler 8.190 TL ceza ödemelidir.

• İkinci defa ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücülere 2 ya 3 ay hapis cezası verilmektedir.

• İlk defa ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücülere 1 ya da 2 ay hapis cezası verilmektedir.

• Ehliyetsiz olarak araç kullanan aracın sürücünün ruhsat sahibine 8.190 TL para cezası verilmektedir.

• Sürücü eğer uyuşturucu madde kullanmışsa, bu durumda 20.977 TL para cezası ödemesi gerekmektedir. Aynı zamanda da 5 yıla yakın hapis cezası verilebilir.

• Sürücü alkollü olduğu halde, alkometreye üflemiyorsa, bu durumda 11.645 TL para cezası ödemesi gerekmektedir.

• Sürücüler 1,00 promil üzerinde alkollü oldukları tespit edilirse, bu durumda 1 ila 6 ay arasında hapis cezasına çarptırılması gerekmektedir.

Ehliyetsiz Olarak Araç Kullanan Kişiler

Ehliyetsiz olarak araç kullanan kişiler hakkında birtakım cezaların verilebileceğinden bahsettik. Bunun kapsamında genel olarak 2023 yılı için alınabilecek cezalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Ehliyetsiz olarak araç kullanan kişi, eğer aracın sahibiyse 8.190 TL ceza ödeyecek.

• Ehliyetsiz araç kullanan kişi, aracın sahibiyse ve 15 gün içerisinde öderse 6.142,50 TL ceza ödeyecek.

• Ehliyetsiz araç kullanan kişi, aracın sahibi değilse, ayrıca araç sahibi 8.190 TL ceza ödeyecek.

Cezaların Ödemesi Nasıl Olacak?

Ehliyetsiz olduğunuz için ceza ödemeniz gerekecekse, bu durumda, cezayı nereye ödeyeceğinizi bilemiyor olabilirsiniz. Trafik kurallarına göre ödenmesi gereken cezaları PTT’ye ya da vergi dairesine ödeyebilirsiniz. 15 gün içerisinde erken olarak ceza ödemek isterseniz indirimden faydalanabilir, cezadan daha az zararla kurtulabilirsiniz. Cezaların işlem tarihinden itibaren yürürlükte olduğunu ifade etmemiz gerekiyor.