Online Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

2020 Güncel Trafik Cezaları

Trafik cezaları, her yıl belirli oranlarda artmaktadır. Bunun amacı, kazaların azalması, vatandaşların can ve mal güvenliğinin artmasıdır. Trafik kural ihlali yapıldığı zaman, trafik cezaları ile karşılaşabilirsiniz. İşte 2020 yılının trafik cezalarını şu şekilde ifade edebiliriz:

Trafikte emniyet kemerinin takılmaması: 132 TL

(Traffic fine penalty for not wearing a seat belt : 132 TL)

Trafik sırasında araçta cep telefonu kullanmak: 288 TL

(Traffic fine penalty for using the mobile phone while driving a vehicle: 288 TL)

Kırmızı ışıkta durmamak: 288 TL

(Traffic fine penalty for not stopping at the red light in traffic: 288 TL)

Hız sınırını ortalama yüzde 10 ila yüzde 30 arasında aşmak: 288 TL

(Traffic fine penalty for exceeding speed limits by 10% - 30% : 288 TL)

Hız sınırını ortalama yüzde 30 ila yüzde 50 arasında aşmak: 589 TL

(Traffic fine penalty for exceeding speed limits by 30% - 50%: 589 TL)

Hız sınırını ortalama yüzde 50’nin üzerinde aşmak: 1.228 TL

(Traffic fine penalty for exceeding the speed limits by more than 50% : 288 TL)

Kanda uyuşturucu madde tespiti – alkol tespiti – bunu kabul etmemek: 3.516 TL

(Traffic fine ticket for penalties of refusing to take an alcohol or drug test: 3.516 TL)

Arabada sigara içme cezası: 187.5 TL

(Traffic fine penalty for smoking in the vehicle: 187.50 TL)

Muayenesi olmayan bir araç ile trafiğe çıkmak: 288 TL

Tarafına trafik cezası kesilen bir kişinin en çok araştırdığı konuların başında trafik cezası ödeme gelmektedir. Trafik cezalarını online olarak ödeyebileceğiniz gibi gidip direkt ödeyebileceğiniz pek çok adres bulunmaktadır. Trafik cezalarının en temel özelliği caydırıcı olması ve trafikte güvenliğin sağlanmasıdır. Devlet karayollarındaki güvenliği arttırmak amacıyla düzenli olarak trafiği denetler, trafiğe uygunsuz çıkan ya da trafikte uygunsuz hareket eden sürücülere de ceza keser.

Tarafına trafik cezası kesilen bir kişinin dikkat etmesi gereken en temel nokta, cezaların ödenmesi gerektiğidir. Size kesilen bir cezanın en geç 1 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Ödenmeyen trafik cezaları ne yazık ki faizlenecek ve ciddi sıkıntılara sebebiyet verecektir. Trafik cezası ödeme konusunda içeriğimizin devamında taksitlendirme, indirim ve faiz konularıyla ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Cezamı Erken Ödersem İndirim Alabilir Miyim?

Trafik cezası ödeme konusunda eğer ilk 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız, cezanıza yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Bu da cezaların hemen ödenmesini sağlamaktadır. Ancak tarafınıza ceza kesileli 16 gün olmuşsa, ne yazık ki bu şekilde bir indirimden yararlanamazsınız. Kısacası trafik cezası kesilen sürücüler, ödemelerini erken yapmak isterlerse, onlara bir kolaylık sağlanıyor ve cezalarından yüzde 25'lik bir indirim yapılıyor. Trafik cezaları artık internetten ya da cep telefonundan kolay bir şekilde ödeme yapabilmektedir.

Trafik Cezaları Hangi Kanallardan Ödenebilir?

Trafik cezası ödeme yapmak isteyen vatandaşlar, cezaların hangi kanallardan ödenebileceğini araştırmaktadır. Bu cezaların ödenmesi için pek çok kanal kullanabileceğinizi ifade etmek istiyoruz. Genel olarak tercih edebileceğiniz ve kullanabileceğiniz kanallardan bazılarını şu şekilde ifade edebiliriz:

Çeşitli banka şubelerini kullanabilirsiniz
Bankaların ATM'lerini tercih edebilirsiniz
Plakanıza kesilen trafik borçlarını Vergi Dairelerine giderek ödeyebilirsiniz
İnternet Vergi Dairesi üzerinden ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz
PTT şube üzerinden ödeme yapabilirsiniz
Bankaların telefon bankacılığı hizmetinden yararlanabilirsiniz
Cep şubelerden trafik cezası ödeme işlemi yapabilirsiniz.

Görüldüğü gibi trafik cezalarının ödenmesinde tercih edilebilecek pek çok nokta bulunmaktadır. Bu kanallardan genellikle PTT ve ATM şubeleri çokça tercih edilmektedir. Ancak kurallara ne kadar çok uyar ve trafikte o kadar dikkatli olursanız bu tür cezalar tarafınıza kesilmez ve siz de ödemek durumunda kalmazsınız.

Trafik Cezasının Ödenmesinde Anlaşmalı Bankalar Nelerdir?

Trafik cezalarının ödenmesi konusunda bazı bankalar, Vergi Dairi ile anlaşma içerisindedir. Tercih edebileceğiniz bankaları şu şekilde ifade edebiliriz:

Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, HSBC, İş Bankası, Finansbank, TEB, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Deniz Bank ve Yapı Kredi Bankası

Bu bankaları tercih ederek, kredi kartınızla Vergi Dairesi'nden trafik cezanızı ödeyebilirsiniz. Online olarak cezanızı ödemek için kredi kartı, banka kartı ya da hesap kartını kullanabilirsiniz

Trafik Cezaları Hakkında

Yukarıda da belirttiğimiz gibi trafik cezasını erken ödeyen vatandaşlar 15 gün içerisinde yüzde 25'lik indirimden yararlanmaktadır. Aracınızın borcunu 1 aydan daha uzun bir süredir ödemezseniz, her ay yüzde 5 oranında faiz cezanıza eklenecektir. Cezanın son ödeme tarihi geçmeye başladığı anca gecikme zammı devreye girecek ve ödemeniz gereken borç artacaktır. Bu sebeple cezanızı size belirtilen süre içerisinde okumanız her zaman avantajınıza olacaktır.