2024 Muayenesiz Araç Kullanma Cezası ve Sorgulama

3 yaşından büyük araçların 2 yılda bir kez periyodik olarak muayeneye girmesi zorunlu tutulurken muayenesiz araç kullanma cezası 2024 yılında artış göstermiştir. Aracın tüm aksamlarıyla kontrol edilmesi, çalışabilir halinin görülmesi ve kaydının doğru alınması için muayene şarttır. Hızlı bir şekilde TÜVTÜRK bünyesinde yapılan online randevu sonrasında araçların muayene işlemleri başlatılır. Muayene randevusu alınması ve süreçlerin başlatılması için ise belirli şartlar vardır. Araca ait herhangi bir trafik borcunun olmaması istenirken MTV ve trafik sigortası ödemelerinin de yapılması gerekir. Bununla birlikte sigortaya sahip olmayan araçların muayeneden geçebilmeleri de söz konusu değildir. Ayrıca egzoz ölçüm raporları bulunmayan araçlarda muayeneye alınmamaktadır.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Ticari amaçlı kullanılan araçların yıllık olarak düzenli bir şekilde muayene raporu alır. Bununla birlikte zamanı gelmesine karşın işlemlerin yaptırılması durumunda muayenesiz araç kullanma cezası 1.507  TL’dir. Bununla birlikte %25’lik indirim için cezanın 15 günlük süre zarfında ödenmesi gerekir. Bu süre cezanın tebliğ sonrasında başlatılır. Var olan ceza durumlarına ilişkin sorgulamalar E-Devlet hesabından yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünden plakaya göre ceza sorgulamaları yapılması mümkün olur. Aracın muayenesiz kullanımından ötürü alınan cezalara ilişkin tüm veriler bu şekilde kontrol edilebilir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden de trafik cezalarına ilişkin bilgiler alınır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nda da sorgulama yapılırken muayenesiz araç kullanma cezası ödemelerine geçilebilir. Çok daha zahmetsiz olan ödeme işlemlerinde kredi kartları kullanılır. Gerekli kart bilgilerinin verilmesinin ardından bankasına göre taksitlendirme seçeneği de vardır. Bununla birlikte sürenin aşılmaması durumunda %25 indirimli olarak ceza ortadan kaldırılabilir.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ödeme

Cezaya ilişkin bir yanlışlık yapıldığı düşünülüyorsa itiraz etme hakkı da verilir. Doğrudan internet kullanımıyla cezaya ilişkin itirazlar yetkili mercilere ulaştırılır. Sonrasında değerlendirmenin ardından ortaya çıkan sonuç paylaşılır. Var olan cezaların PTT şubeleri ya da vergi dairelerinde de ödemesinde bir sakınca yoktur. Farklı ödeme seçenekleriyle cezadan kurtulmak mümkündür. Doğrudan banka hesabına giriş yapılarak da ödemelerin kişi hesabından aktarımla olması sağlanır. Muayenesiz kullanımdan kaynaklı cezalara ilişkin ise yaptırımlar çok daha fazla olabilmektedir. Israrlı bir şekilde muayene girilmesi halinde aracın trafikten men edilmesi dahi ihtimal dahilindedir. Muayenesi olmayan araçların trafikte kullanımı söz konusu değildir. Muayenesiz araç kullanma cezası ödenmeden de muayene süreçlerinin başlatılmamaktadır. Var olan şartlara göre öncelikli olarak araca ait tüm borçların ödenmesi istenir. Ardından istenilen gün ve saate randevu alınarak muayeneye girilebilir.

Araç Muayene Yaptırma Hali

Hali hazırda alınacak kusurlu ya da emniyetsiz raporlarının ardından 30 günlük süre zarfında bir kez daha muayeneye girilebilir. Muayene ücretleri bu işlemde alınmazken muayenesiz araç kullanma cezası da olmamaktadır. 2 yıllık geçerliliğe sahip olan muayene bakımlarında ortaya çıkabilecek eksik ya da kusurların giderilmesi bu süre zarfında gerçekleştirilir. Aksi durumda sürenin aşılmasıyla tekrardan muayene ücreti ödeyerek işlemlere başlanılması şartı işlenir. Onay sonrasında ise raporlar alınarak kontroller tamamlanır.