Otobüs Durağına Park Etme Cezası ve Park Cezası

Kurallara uymayan sürücüler ne yazık ki diğer sürücüleri zor durumda bırakabiliyor. En sık karşılaşılan ancak çoğu kişi tarafından da önemsenmeyen bir cezadan bahsetmek istiyoruz. Otobüs durağına park etme cezası ödemek istemiyorsanız, araçlarınızı park ettiğiniz yere dikkat etmeniz gerekmektedir. Araçların otobüs duraklarına belirli mesafelere göre park edilmesi durumunda bu cezayı ödemek durumunda kalmayacaksınız. Günümüzde en yazık ki park edilirken, otobüs durakları düşünülmediği için, otobüse binecek olan vatandaşlar da zor durumda kalabiliyor. Bu durum da ister istemez trafiği engelliyor. Duraklara 15 metre kuralı bulunuyor. Durakların 15 metre öncesine ya da sonrasına park etmek yasak.

Ancak çoğu kişi otobüs durağına park etme cezası olduğunu bile tam olarak bilmiyor. Kuralara uymayan ya da kuraldan haberi olmayan sürücüler ise, ancak cezalarla karşılaştıklarında durumun farkına varabiliyor.

Nasıl Anlayabilirim?

Otobüs durağına park etme cezası ödememek için, sarı çizgileri takip edebilirsiniz. Sarı çizgilerin olduğu alana park ettiğinizde, tarafınıza ceza kesilebileceğini anlamanız gerekiyor. Özellikle kamu hizmeti yapan ve vatandaşları taşıyan bu tür araçların park yerlerini işgal etmemek gerekiyor. Ancak sürücüler de bu çizgileri çok fazla önemsemedikleri için çeşitli sorunlara sebebiyet veriyorlar.

Çıkartılan kanuna göre bu yerlere park etmenin cezası 2020 yılı için otobüs durağına park etme cezası 196 TL olarak ifade edilmiştir. Ancak bu cezayı 15 gün içerisinde öderseniz, yaklaşık yüzde 25’lik bir indirim kazanabilirsiniz. Bununla beraber otobüs durağına park etme cezası yanında 10 puan da ehliyetinizden düşülecektir. Eğer bu tür cezalar ödemek istemiyorsanız, bunlar için lütfen trafik kurallarına uyarak, araçlarınızı olması gereken yere park edin.

Otobüs Durağına Park Etme

Toplu taşıma araçları, ihtiyaçlarımızı karşılamak için, belediyeler tarafından hizmete sunulmaktadır. Trafikteki araç sayılarının azalması için oldukça önemli bir hizmet olan toplu taşıma araçlarının duraklarına park etmemek gerekiyor. Vatandaşların düzenli olarak toplu taşıma araçlarını kullanması, şehirdeki trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Bu da şehrin kalkınması açısından oldukça önemli bir konudur. Eğer sürücüler bu durağa park ederlerse, yukarıda da açıkladığımız gibi 196 TL para cezası ödemeleri gerekmektedir. Uygun bir vakitte ödediğiniz takdirde de 147 TL ödeyerek, cezayı düşürebilirsiniz. Aynı zamanda 10 puan da hesabınızda düşülecektir.

Park Cezası

Trafik cezaları her yıl artmaya devam ediyor. Bildiğiniz üzere, araçlar eğer park etmemesi gereken yerlere park ettikleri zaman en yakın yerlere çekiliyor. Bu durumda hem çekici, hem ceza hem de otopark ücreti ödemesi gerekiyor. Hatalı park durumunda 436 TL değerindeki araç çekme ücreti ödemeniz gerekmektedir. Aracınız otoparka çekildiği zaman günlük olarak  50 TL tutarında ceza ödemeniz gerekmektedir. Aracınız otoparka giriş yaptığı takdirde 50 TL ücret tarafınıza yansıtılacaktır. Aracınız 1 günden fazla durduğu zaman günlük 50 TL ücret ile, aracın durduğu gün sayısı çarpılarak, ücret tarafınızdan tahsis edilir.

Aracım Nereye Çekildi?

Aracınızın nereye çekildiğini öğrenmek istiyorsanız, bunun için Emniyet genel Müdürlüğünün sayfasını kullanabilirsiniz. Sayfaya iriş yaptığınız zaman, aracınızın nereye çekildiğini sorgulayabilirsiniz.

Aracınızın ceza tutarını öderken, 15 gün içerisinde öderseniz yüzde 25 indirimden faydalanabilirsiniz. Vakıf ücreti ya da otopark ücretinde ayrı bir indirim uygulanmayacaktır. İndirimsiz olarak aracınızı otoparktan çıkartabilirsiniz.

Trafik Cezamı Nereye Ödeyebilirim?

Tarafınıza kesilen trafik cezalarını ödemeniz gerekmektedir. Ödemediğiniz her ay için ayriyeten faiz ödemesi yapmanız gerekmektedir. Faiz ödemesi yapmamak için, vaktinde cezanızı ödemeniz gerekiyor. Cezanızı nereye ödeyeceğinizi bilmiyorsanız, konuyla ilgili şu yerlere başvurabilirsiniz:

  • İnternet üzerinden Vergi Dairesi’ne ödeme yapabilirsiniz.
  • Direkt giderek Vergi Dairesi’ne ödeme yapabilirsiniz.
  • PTT şubelerine ödeme yapabilirsiniz.
  • Emniyete ödeme yapabilirsiniz.
  • Online olarak ödeme yapabilirsiniz.

Görüldüğü gibi trafik cezalarını ödeyebileceğiniz çok fazla alan bulunmaktadır. Bu seçeneklerden birini tercih ederek, trafik cezanızı ödeyebilir, borcunuzdan da kurtulabilirsiniz.