Sarı Işıkta Geçmenin Cezası Var Mı?

Trafik ışıkları yol boyunca trafiği düzenleyen hem araç sürücüleri hem de yayalar için güvenlik açısından oldukça gerekli bir sistem olarak günümüzde de uygulanan bir sistemdir. İlk trafik ışığı sistemi 1868 senesinde Londra’ya konulmuştur. Trafik lambaları, üzerinde 3 renk bulunan, şekil ve yazılar bulunduran bir sistem olmakla beraber trafikte herkesin güvenliğini sağlayarak uyulması zorunlu olarak tutulan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sarı Işıkta Geçmek Kural İhlali Mi?

Genelde basit yapılı trafik lambalarına ek olarak özellikle büyük kentlerde kullanılan sesli trafik lambaları da mevcuttur. Üzerinde evrensel olarak da kabul edilen kırmızı, sarı ve yeşil renkleri bulundurmaktadır. Bu sistemlerde, renkler sırayla ve belirli bir süreyle yanıp geçmenizi veya durmanızı istemektedir. Her rengin bir anlamı bulunmaktadır. Kırmızı ışıkta araçların geçmesi para cezası uygulanması anlamına gelmektedir. Peki ya, araç sürücüleri için önemli olan soru sarı ışıkta geçmenin cezası var mı? olmaktadır.

Sarı ışıkta geçmenin cezası var mı? Sizlere bu konuyla ilgili tam açıklamayı getirelim. Hayır, sarı ışıkta geçmenin tam olarak belirli bir cezası yoktur fakat bilmelisiniz ki yollarda EDS kamera sistemleri bulunmaktadır. Bu kamera sistemleri sizi denetleyen ve belirlenen kurallara uymadığınızda sizlerin araç plakalarınızı çeken bir sistemdir. Siz sarı ışık yandığında aceleyle geçmek isteyebilirsiniz fakat hemen sonra kırmızı ışığa yakalanmanız size para cezası olarak yansıyacaktır. Yani siz sarı ışıkta geçeyim derken eğer fark etmeden kırmızı ışıkta geçiş yapmışsanız kamera sizin gördüğünüze göre değil kendi gördüğüne göre işlem yapmaktadır. Ve 2020 trafik cezaları oldukça artış göstermiş bulunmaktadır. Araştırmalara göre trafikte araçların sarı ışıkta direkt olarak geçmeye çalışması birçok kazayı da beraberinde getirebiliyor.

Trafik Lambalarındaki Renkler Ne İfade Eder?

Kırmızı ışık araç sürücüleri için dur anlamına gelmektedir. Araç sürücüleri kırmızı ışıkta durmak zorundadır. Trafik lambasındaki kırmızı ışıkta araç sürücüleri arabalarıyla beklerken aynı zamanda yayalara ve diğer yollardaki araçlara geçiş izni sağlanmaktadır.

Sarı ışık hem araç sürücüsü hem de yayalar için bekle demektedir. Yani bir yandan bakıldığında araca kalkışa hazırlanması için zaman tanınmaktadır. Tekrar belirtiyoruz ki sarı ışık araçların geçmesi için yanan bir sistem parçası değildir. Tabii ki birçok sabırsız araç sürücüsü veya sabırsız yaya bunu önemsemeyerek birçok kazaya sebebiyet verebilmektedir. Trafikte sarı ışıkta olan kazalara çok sık rastlandığı görülmektedir. Aslında en çok dikkat edilmesi gereken ve günümüzde bile birçok kazanın gerçekleştiği renk olarak görülmektedir. Sarı renk size bir hazırlanma süresi vermektedir geçiş izni değil.

Yeşil ışık araç sürücüleri için geç demektir. Burada ise yayalar ve diğer yollardaki sürücüler beklerken sürüş izni ışığı baz alan araçtadır

Trafik lambaları o yoldaki sisteme göre konumlandırılmış olmakla beraber gideceğiniz yön için kesinlikle bir trafik lambası sistemi bulunmaktadır. Trafik sistemleri trafik akışında oluşabilecek olayları ve karmaşaları engellemek için uygulanan bir sistemdir.

Bu arada yeşil-kırmızı renk körleri de düşünülerek trafik lamba sistemlerinde kırmızı ışık genelde kırmızı ışıklar biraz turuncu, yeşil ışıklar biraz mavi tonlarını içinde barındırmaktadır. Yeşil ışıklandırma genellikle sarı ışığına mavi bir lens eklenerek kullanılır.