Sıfır Araçlar Ne Zaman Gelecek?

Sıfır Araçlar Ne Zaman Gelecek?

Sıfır araçların piyasaya Eylül 2020 tarihi civarlarında gelmesi beklenmektedir. Korona virüs salgını fabrikaların çalışmasından ithalat ihracat olmak üzere birçok konu üzerinde etkili oldu. Bu durumda sıfır araçların gelmesi oldukça gecikirken aynı zamanda ikinci el araçların da fiyatların artmasına neden oldu. İkinci el araçların dudak uçuklatacak fiyatlara gelmesi birçok insan için sıfır araçların gelmesinin büyük bir istekle beklenmesine neden oldu. Sıfır araçların piyasaya gelmesiyle ikinci el araçların da fiyatların düşüş yaşamasına neden olacağı düşünülmektedir.

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Şahsuvaroğlu geçtiğimiz günlerde bazı açıklamalarda bulunmuştu. Bunlardan biri ÖTV indirimi iken diğer bir bahsettiği konu sıfır araçların piyasasıydı. Araç piyasası için eylül ayında araç fiyatlarının dengeleneceğini düşündüğünü belirtti. Bu düşüncesinin sebebini ise eylül ayında araç bulunurluğunda artış beklediği olarak belirtti. Üretim fabrikalarının, yan sanayi ve tedarik zincirlerinin maalesef ancak eylül ayı içerisinde pandemi öncesi durumuna dönmesini bekledikleri olarak belirtti. Eylül ayında sıfır araçların gelmesini beklediğini ve ancak bu durumdan 1-2 ay sonra 2. El piyasasında normal haline dönebileceğini belirtti.

Aynı zamanda bilinen diğer bir bilgi ise Avrupa'daki araç firmalarının ancak Mayıs ayının 3. Haftasında üretime başlayabildikleri oldu.

Sıfır araçların hala piyasaya gelmemesi ikinci el araçların da piyasada azalma durumu araç fiyatlarında büyük bir yükselişe sebep oldu. Her ne kadar sıfır araçlar geldikten sonra ikinci el araçlarda bir düşüş beklense de bir araç piyasasında bir düşüş meydana gelmemesi de oldukça olası bir durum olarak görülebilmektedir. OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Şahsuvaroğlu genel araç piyasası için operasyonel kiralama firmaları için geçtiğimiz 2 sene süresinde araçlarının genel kitlesini büyütmemeleri olarak görmekte olduğunu belirtti. Normal koşullarda bu sistemsel firmalar sahip oldukları araçları düzenli olarak yenilerlerdi ve bu sayede araç piyasasında daha çok ikinci el piyasasında bir araç çeşitliliği ve fazlalığı olarak bu araçlarında daha el yakmayan fiyatlarda olmaları sağlanırdı. Bu sebebiyetle sıfır araçların piyasaya daha gelmemesiyle birlikte bu araç kiralama firmalarının da uzun zamandır araç değişikliğine gitmemeleri araç piyasasını oldukça etkilemiş bulunmaktadır.