Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artışlar yakıt tüketiminde tasarruf konusunu gündeme getiriyor. Sürücüler de aracınızın km’de ne kadar yakıt tükettiğini, nasıl tasarruf edebileceğini hesaplamaya çalışıyor. Siz de aracınızın ortalama olarak ne kadar yakıt tükettiğini hesaplayabilirsiniz. Unutmayın, aracı nasıl sürdüğünüz, hangi şartlarda ne kadar yol gittiğiniz, kullandığınız yakıtın türü ve hıza göre vites tercihi, yakıt tüketim durumunu etkilemektedir.

Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yakıt hesaplama yapmak için ilk olarak aracınızın deposunu tamamen doldurun. Aldığınız yakıt miktarını ve tutarını not edin. Ardından aracınızın kilometresini sıfırlamanız gerekiyor. Daha sonra depo tamamen boşalınca km sayacından ne kadar kilometre yaptığınıza bakın. Daha sonra harcadığınız tutarı yaptığınız km’ye bölün. Örnek vermek gerekirse, aracınızın deposunu doldurduğunuzda 1200 TL ödediniz diyelim. Deponuz bittiğinde de sayacınız 600 km gösteriyor. Yani 1.200/600= 2. Yani aracınız kilometre başına 2 TL yakıyor demektir.

Yakıt Tüketimini Azaltmak İstiyorum

Aracınızın ortalama yakıt tüketimi beklediğinizden yüksek ise, yakıt tüketiminde tasarruf yapmak isteyebilirsiniz.

Yakıt tüketimini azaltmak için öncelikle aracın bakımlarını kesinlikle aksatmamalısınız. Aracınızın bakımları düzenli olarak yapılırsa, motor verimliliği artacak ve ömrü uzayacaktır bu sayede araç daha az yakacaktır. Bunun dışında yakıt tasarrufu için yapabileceğiniz diğer çalışmalar şu şekildedir:

  • Aracınızın hızına uygun devri kullanın. Yüksek ya da düşük devirde kullanmak, aracınızın daha fazla yakıt tüketmesine sebep olacaktır.
  • Yokuşlarda, genellikle araçlar boşa alınmaktadır. Boşa alarak, aracınızı sürekli frende kullanacaksınız. Kalkmak için aniden gaza yükleyeceğiniz için, bu da hızlı güç tüketimine sebep olacaktır.
  • Lastik basınçlarını tavsiye edilen değerlerde tutmalısınız. Aynı zamanda mevsimine uygun lastik kullanmanız gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.
  • Aracınızı çok hızlı kullanmaktan kaçının. Bu şekilde aracın daha yüksek devirde çalışmasını ve çok yakıt kullanmasını engellemiş olursunuz.
  • Aracınıza ekleyeceğiniz fazla yükler, aracın daha fazla güç harcamasına sebep olur. Bu da yakıt ihtiyacını arttırır.
  • Mümkün olduğu kadar trafiğin akış hızına göre aracınızı hızlandırın.
  • Gerekmeyen durumlarda klima kullanımından kaçının.

Aracım Uzun Yolda Ne Kadar Yakar?

Aracın en çok yakıt tükettiği durumlar dur – kalk trafiği ve kısa mesafeli sürüşlerdir. Sürekli dur – kalk yapmak yakıt tüketimini arttıracaktır. Benzinli veya dizel bir aracınız var ve aracınızı uzun yolda kullanıyorsanız, yakıt tüketimi belirgin bir şekilde azalacaktır.