Akü Bittiği Nasıl Anlaşılır? Akü Nasıl Biter?

Akü bittiği nasıl anlaşılır konusunu sizlere açıklamadan önce, akü hakkındaki temel bilgileri vermemiz daha doğru olacaktır. Akü, bir araç için son derece önemli bir parçadır. İlk olarak aracın çalışması için gelecek olan ilk enerji akımı vermek en büyük görevleri arasında bulunmaktadır.

Aynı zamanda motor çalıştığı sırada elektrik akımının sisteme zarar vermemesi için, voltajın birden yükselmesini ve aracın zarar görmesini engeller. Benzinli araçlarda 12 V’luk bir akü kullanılmaktadır. Bunlar ise 2’li olarak 6 parça şeklinde bulunmaktadır. Birbirlerine bağlı olan bu paralar, pozitif ve negatif şeklindedir. Negatif olan kısımlar, içerisinde kurşun barındırmaktadır. Pozitif olan kısımlar isse, kurşundioksit ulundurmaktadır. Bu kısımların arasında ise, ayırıcılar bulunmaktadır. Oldukça araç için önemli parçalardır. Akü olmadan, bir araç çalışmaz.

Akü Ne İşe Yarar?

Akü bittiği nasıl anlaşılır sorusunun içerisinde, akünün ne işe yaradığı da bulunmaktadır. Aküler hakkında bilinmesi gereken çok fazla bilgi bulunmaktadır. Bu cihaz, piyasada sadece akü adıyla değil, aynı zamanda akım toplar ve batarya adıyla da bilinmektedir Bir aracın kullandığı elektrik enerjisinin kaynağını oluşturmaktadır. Genel olarak bir akünün özelliklerini şu şekilde belirtmemiz mümkündür:

  • Aracın içerisindeki amperaj ve voltaj kısımlarının dengelenmesi konusunda oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Buna bağlı olara araçların yüksek devirde çalışırken, zarar görmesini de engeller. Bu sebeple, aracınız bozulmadan çalışabilir.
  • Aracın içerisinde çalışan kalorifer ve rayda gibi kısımlar, akü sayesinde çalışır. Akü, içeriden bu cihazlara akım göndererek, çalışmaları konusunda onlara yardımcı olur.
  • Aracın hareket edebilmesi için, marş motorunu çalıştıracak akımın, araca verilmesini sağlamakla görevlidir.

Akü Temelde Nasıl Çalışır?

Akünün içerisinde bulunan parçaları yukarıda belirtmiştik. Bu parçaların içerisindeki pozitif kısım ve negatif kısım parçalarını serbest bırakır. Plakalar bir araya gelince de, sıkıştırıla ızgaralar oluşuyor. Plaka dediğimiz parçalar ise sülfürik asit ve suda oluşmaktadır. Büyük kısmı sudur. Elektrolitlerin iletişmesini sağlar. Sıvıların birleşmesi ile, akülerin ileteceği parça oluşturulur.

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Akünün pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ancak genel olarak bilinen çeşitleri demir – nikel, kurşun – ast, çinko – gümüş ve nikel – kadminyum şeklindedir. Her gün gördüğümüz ve kullandığımız araçlardaki akülerin çeşitleri ise kurşun – asit şeklindedir.

Akü Bakımı Hakkında

Aküler de bozulabilir ya da şarjı bitebilir. Bu sebeple bunların bakımının doğru yapılması son derece önemlidir. Akü bittiği nasıl anlaşılır sorusu da burada karşımıza çıkmaktadır. Akülerin düzenli olarak kullanılması ve performansının verimli olabilmesi için düzenli olarak bakımlarını  yaptırılması son derece önemlidir. Akülerin performansının düşmesi ne yazık ki, yolda kalmanıza sebep olabilir. İşte genel olarak akülerin bakımı şu şekilde yapılmaktadır:

  • Aküyü metallerden uzak tutun: Aküler, çok hassas sistemlerden oluşmuştur. Bu sebeple, metallerle temas ettiklerinde kısa devre yapılabilir.
  • Su seviyesine bakın: Akünün doğru bir şekilde çalışmasını istiyorsanız, akünün su kontrolünü düzenli olarak yapmanız gerekiyor. Kısacası akü asidine bakmanız gerekiyor. Eğer azaldığını görüyorsanız, saf su koymanız yeterli olacaktır. 
  • Kutup başları temiz olmalıdır: Akımın geçmesi için, akü kutup başlarının temiz olması gerekmektedir. Otomobilinizin çekiş gücünün azalmasının en temel sebebi, kutup başlarının temiz olmamasıdır.
  • Voltaj değerlerini kontrol edin: Kapalı akü kullanıyorsanız, şarj seviyesini kontrol edin. Eğer 12,4 değerinin altında çıkıyorsa, akünüzü şarj etmeniz gerekiyor.

Akünün Bittiğini Nasıl Anlarım?

Akü bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabın ise şu şekilde verebiliriz: Akü, bir aracın çalışması için çok önemlidir. Araba çalışmıyorken de, akü çalışır ve araç için enerji toplamaya başlar. araç hareket etmeye başlarken, toplanılan bu enerji kullanılır Araç tamamen hareket haline gelince, akü tekrar şarj olmaya başlar. Peki, bu şekilde çalışan bir sistemin bittiğini nasıl anlarım?

  • Düzenli olarak akülerin ölçümü yapmalısınız: Düzenli olarak yapılan ölçümler, zamansız akü bitimlerinin önüne geçer.
  • Bir akünün ömrü ortalama 5 yıldır. Ancak bunun kullanıcıdan kullanıcıya göre değişebildiğini de belirtmemiz gerekiyor.
  • Akü bitiğinde araç hiçbir şekilde çalışmayacaktır. İlk marşa bastığınızda da çalışma belirtisi göstermeyecektir. Bu durumların önüne geçmek istiyorsanız, akü bittiği nasıl anlaşılır sorusunu sormadan önce, akü ölçümü yaptırmalısınız. Bu size, akünüzün ömrünün ne zaman biteceği hakkında bilgi verecektir.